Heti ajánló 2017/17.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Egyetemi nemzetőrök, kiegyezés, gőzhajózás, tanuló társadalom, Aquincum, Szigetvár, háború és bűnözés, utazástörténet, Szent-Ivány József, Levéltári Délutánok, Akadémikus Arcképcsarnok, Báthory Erzsébet legendája, ciszterci könyvek, Hadtörténelmi Délutánok – avagy címszavakban a hétről. Programajánlónk a Naptárunkban található rendezvényeket ismerteti.

Hétfőn, április 24-én a Magyar Nemzeti Levéltár szervezésében bemutatták Id. Frivaldszky János A Petőfi Sándor Első Egyetemi Nemzetőr Ezred megalakulása című kötetét. Köszöntőt mondott L. Balogh Béni, az MNL tudományos titkára. A kötetet Kincses Katalin Mária a Hadtörténelmi Közlemények főszerkesztője mutatta be. (Bővebben.)

Kedden, április 25-én Babós Lajos Arad felett beborult az ég című könyvét ismerteti a szerző, a pesterzsébeti Csili Művelődési Központ Vízvári termében. (Bővebben.)

Az I. Tóth Zoltán Kör emlékkonferenciát szervez a kiegyezés 150. évfordulójának alkalmából az ELTE BTK-án. „Az Ausztria és Magyarország közt 1867-ben létrejött kompromisszum Magyarország történetének egyik sorsfordító eseménye volt. A kiegyezési törvénnyel lezárult ugyanis az 1848/49 –es forradalmat és szabadságharcot követő neoabszolutizmus/önkényuralom érája és egy teljesen új korszak, a dualizmus vette kezdetét. A rendezvény során a téma kiemelkedő szakértői több különböző szempontból mutatják majd be a kiegyezést és annak fogadtatását.” A rendezvényen előadnak az ELTE oktatói: Erdődy Gábor, Mészáros Andor és Gerő András is. (Bővebben.)

Szerdán, április 26-án szőlészeti-borászati konferencia lesz Pécsett a Baranya Megyei Levéltár szervezésében. (Bővebben.)

A Műszaki Tanulmánytár a 19. századi magyar gőzhajózás – Bernhard Antaltól Baross Gáborig című előadása során a magyar gőzhajóépítés és hajózás története három, nagyjából 10-15 perces panelben kerül bemutatásra, melyek lazán kapcsolódnak egymások, együtt mégis minden lényeges momentumról szó esik. (Bővebben.)

A Napvilág Kiadó gondozásában 2017 elején jelent meg Joseph E. Stiglitz és Bruce C. Greenwald A tanuló társadalom megteremtése. A növekedés, a fejlődés és a társadalmi haladás kérdéseinek új megközelítése című kötete. Joseph E. Stiglitz és Bruce C. Greenwald könyvükben többek között olyan kérdéseket vetnek fel, mint hogy milyen – piaci szervezeti, intézményi okok – gátolják a tudás/tanulás terjedését a társadalomban és a gazdaságban? Miért nem működik az ún. „neoliberális gazdaságpolitika”? Hogyan teremthető meg a tanuló társadalom? A kötet bemutatójára a CEU-n, neves közgazdászok részvételével kerül sor. (Bővebben.)

Szabadegyetemi előadást tartanak a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában Aquincum az ókori fürdőváros címmel.
Az előadó Fényes Gabriella, a Budapesti Történeti Múzeum – Aquincumi Múzeum munkatársa lesz. (Bővebben.)

A Filmklub az Akadémián című programsorozat keretében Baltavári Tamás Szigetvár 1566 című filmjét vetítik. Az animációs film az 1566-os szigetvári ostromot és Zrínyi Miklós hősi halálát mutatja be. A vetítés utáni beszélgetés vendége a film rendezője, valamint Hóvári János, korábbi ankarai nagykövet és Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója. (Bővebben.)

A Politikatörténeti Intézetben folytatódik A múzsákat lelövik, ugye? című első világháborús beszélgetés-sorozat. A következő beszélgetés címe Háború és bűnözés. A vendégek Mátay Mónika történész (ELTE BTK – IASK) és Perényi Roland történész (Kiscelli Múzeum) lesznek. A beszélgetés középpontjában az a kérdés áll, hogy mennyiben változtatta meg az első világháború a bűnözést.  (Bővebben.)

Csütörtökön, április 27-én kezdődik a két napos Dimenziók 2017 – Utazástörténet és tudományos utazók történelmi és földrajzi megközelítésben című konferencia az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszéke, valamint az ELTE TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszéke szervezésében. A konferencia célja, hogy interdiszciplináris módon, időben és térben elemezve adjon képet arról, hogyan látták Magyarországot a XVI–XIX. században felkereső tudományos utazók, illetve a hazánkból külföldre látogató magyar utazók milyen képet adtak az idegen területről/kultúráról. Továbbá, hogy a tudományos céllal végrehajtott utazás hogyan járult hozzá az ismeretek felhalmozásához, a tudományos hálózatok kialakulásához. (Bővebben.)

Simon Attila és Tóth László Kis lépések nagy politikusa. Szent-Ivány József, a politikus és művelődésszervező című könyvét a szerzők mellett Stefano Bottoni mutatja be a Magyarság Házában. (Bővebben.)

Magyar Nemzeti Levéltár Levéltári Délutánok című rendezvény-sorozatának második alkalmán a 18. század második felére összpontosítanak. Milyen érdekességeket rejt magában egy olyan történelmi időszak, amelyben nem voltak nagy függetlenségi harcok, és az országgyűlések hiánya miatt a magyar rendek vezette csatározásokat sem lehet vizsgálni? A Nyomot Hagytak / Évszázadok – Személyiségek – Aláírások / kiállításhoz készült rövidfilm (Felvilágosult abszolutizmus) tágabb történelmi kontextusba helyezi a programot, majd Kulcsár Krisztina előadásban az 1765 és 1780 közötti időszakról lesz szó, bővebben a Magyar Királyság, a társuralkodó II. József és a helytartó Albert szász-tescheni herceg kapcsolatáról, és arról, hogy milyen szerepet játszott életükben és politikai feladataikban Mária Terézia és kedvenc leánya, Mária Krisztina. Az előadást követően kötetlen beszélgetésben eszmecsere indul a filmről és a korszakról, a moderátor Szőts Zoltán Oszkár, az Újkor.hu főszerkesztője, az MNL munkatársa lesz. (Bővebben.)

Az MTA Könyvtár és Információs Központ által szervezett Akadémikus arcképcsarnok című rendezvényen Frank Tibor, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja beszél életéről és tudományos pályafutásáról. (Bővebben.)

Az ELTE ÁJK Perjátszó Körének Báthory Erzsébet legendája című előadásában azt a kérdést járják körül, hogy Báthory Erzsébet valóban szűz lányok vérében fürdő, a Sátánnal szövetséget kötő Vérgrófnő volt, vagy csupán hatalmas vagyon felett rendelkező főnemesi asszony, aki politikai összeesküvés, kapzsiság és babonás hiedelmek áldozatául esett. Mi csupán legenda és mi a valóság a magyar történelem egyik leghíresebb női alakjáról? (Bővebben.)

Pénteken, április 28-án három ciszterci ihletésű könyvet mutatnak be a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. (Bővebben.)

Szombaton, április 29-én a HM HIM Hadtörténelmi Délutánok keretében Számvéber Norbert tart előadást Sztálinok pusztulása, avagy a szovjet 1. gárda-harckocsihadtest vesszőfutása 1945-ben címmel. Az előadást a már megszokott fórumrész követi. (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne felejtsék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

 

Ezt olvastad?

A 2024-es premiernaptárban még sok a homályos folt, de annyi már most látszik, hogy idén sem maradnak monumentális alkotások nélkül
Támogasson minket