Heti ajánló 2017/22.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Emlékérem-kibocsátás, beszélgetések a 20. századról, kelet-közép-európai politikai gondolkozás, iparmúzeum, ellenségkép és háborús propaganda. Heti ajánlónk Naptár rovatunk eseményeit ismerteti.

Hétfőn, május 29-én a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében kerül sor a Kiegyezés 150. évfordulójára megjelenő 20 000 Ft névértékű ezüst emlékérmék minikonferenciával egybekötött hivatalos kibocsátási ünnepségére. Varga Benedek főigazgató köszöntője után Csorba László történész, egyetemi tanár, az emlékérme tematikai szakértője, Pataki Tibor, (MNB) és Tóth Csaba (MNM) előadásait hallhatják az érdeklődők. (Bővebben.)

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltában a Beszélgetések a 20. századról sorozat keretében Lupkovics Györggyel nagyapja közéleti tevékenységéről Galambos Sándor főlevéltáros beszélget. (Bővebben.)

Kedd, május 30-a a könyvbemutatók napja, már ami az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont kollégáit illeti.

Bartha Ákos Populizmus, népiség, modernizáció Fejezetek a kelet-közép-európai politikai gondolkodás 20. századi történetéből című könyvének bemutatója az ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában lesz. A szerzőt Szarka László (MTA BTK TTI), a kötetet Ablonczy Balázs (MTA BTK TTI – ELTE BTK TI) ismerteti. (Bővebben.)

Székely Miklós Nemzet, ipar, művészet A kolozsvári I. Ferenc József Iparmúzeum, 1887–1918 című könyvének bemutatójára az Iparművészeti Múzeumban kerül sor. A kötetet Király Erzsébet művészettörténész ismerteti. (Bővebben.)

Este 19 órától kezdődik a következő Történész Sörest, amely az utolsó előtti előadás a nyári szünet előtt. Az est témája a középkori Magyar Királyság és a keresztes háborúk kapcsolata. Az előadó Veszprémy László alezredes lesz a Hadtörténeti Intézet igazgatója (HM-HIM), beszélgetőpartnere pedig Gálffy László egyetemi docens (KRE BTK).

Szerdán, május 31-én a Politikatörténeti Intézet két programmal is várja az érdeklődőket.

Az Intézet Ellenségkép és propaganda az I. világháborúban című kiállítását Merényi Dániel (grafikus, Napirajz/Index) nyitja meg a Napvilág Könyves Galériában. A kiállításban a korszak meghatározó élclapjának, a Borszem Jankónak a karikatúráin keresztül elevenednek meg a külső és belső ellenségképek, meg- és kiismerhetők az ellenségképzés évszázados módszerei és panelei. (Bővebben.)

A megnyitót követően kerül sor a Politikatörténeti Intézet könyvtárában A múzsákat lelövik, ugye? című beszélgetés-sorozat A háború peremén címet viselő harmadik évadának újabb eseményére, Háborús propaganda és ellenpropaganda címmel. A résztvevők Klestenitz Tibor PhD, tudományos munkatárs (MTA BTK TTI) és Vörös Boldizsár, a történelemtudomány kandidátusa, tudományos főmunkatárs (MTA BTK TTI) lesznek, a beszélgetést Takács Róbert moderálja. (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

Ezt olvastad?

A 2024-es premiernaptárban még sok a homályos folt, de annyi már most látszik, hogy idén sem maradnak monumentális alkotások nélkül
Támogasson minket