Heti ajánló 2017/33.

Egyhetes történésztalálkozó Hódmezővásárhelyen, kultúra és társadalom a kiegyezés korában, levéltár és reformáció a határon innen és túl, vértesszőlősi Samu-nap és egyedülálló magyar fegyvertörténeti különlegességek.

Eheti programajánlónk Naptár rovatunk alapján.

Hétfőn, augusztus 14-én még mindig be lehet kapcsolódni a szombat óta tartó, immáron tízedik alkalommal megrendezett hódmezővásárhelyi Történettudományi Találkozó előadásaiba. Az találkozón napi kilenc előadás közül válogathatnak az érdeklődők, az etruszkoktól kezdve az irodalomtörténeten át a Kádár-korszakig. Az előadások mellett, idén is lesznek kikapcsolódást nyújtó programok: ezúttal a kísérleti régészet és hagyományőrző csoportok bevonásával a középkori harcászatról, az első szakállas puskákról, a korai tüzérségről tudhatnak meg többet a résztvevők a Kopáncsi Tanyamúzeumban. Érdemes megtekinteni a péntekig tartó találkozó programját. (Bővebben.)

Kedden, augusztus 15-én 15:00 órakor kezdődik a Magyar Történelmi Társulat konferencia-tábora Kultúra és társadalom a kiegyezés korában címmel Zamárdiban. A háromnapos konferencián történészek, művészettörténészek, muzeológusok, irodalomtörténészek négy fő tematika mentén veszik górcső alá a kiegyezés korának politikáját, művészetét és társadalmát. (Bővebben.)

Szerdán, augusztus 16-án a Kassai Magyar Református Egyházközség meghívására a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) munkatársai tartanak projektbemutatót a Reformáció MNL céljairól, eredményeiről Kassán.

Az érdeklődők itt láthatják majd először a projekt imázsfilmjét, valamint az MNL reformációs kiadványai közül már megjelent Hajdú-Bihar megyei kötetet, Debrecen város 1693. évi kiváltságlevelének reprint kiadását. (Bővebben.)

Szombaton, augusztus 19-én 10 órától a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi kiállítóhelye ingyenes családi napot tart, amelyen színes programokkal vár minden érdeklődőt. A családi napon Markó András régész, szakmuzeológus és Kisné Cseh Julianna régész, történész-főmuzeológus tart tárlatvezetéseket.

Az esemény a községi önkormányzat, a Tatabányai Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös szervezésében kerül megrendezésre. (Bővebben.)

Vasárnap, augusztus 20-án 10 órától családi napot rendez a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Az ingyenes programok során az állandó és időszaki kiállítások mellett lehetőség nyílik a hazánkban egyedülálló Fegyvertörténeti Látványraktár megtekintésére is. A mintegy ezer év fegyvertörténetét felölelő tárlat óránként induló szakmai vezetés mellett látogatható. (Bővebben.)

Végezetül ne feledjék, hogy a nemzeti ünnep alkalmából az állami múzeumok egész nap díjmentesen látogathatók!

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Idén március 15-én ünnepeljük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóját. Ezen alkalomból országszerte izgalmas programok várják az érdeklődőket
Támogasson minket