Heti ajánló 2017/9.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Női egyesületek, japán-magyar kapcsolatok, ókori Egyiptom és vizualitás, szexualitás a társadalomtörténetben, málenkij robot, terrorelhárítás, építészet, limanovai csata, őstörténet, néprajz: címszavak a 9. heti események kapcsán. Programajánlónk a Naptárunkban található rendezvényeket ismerteti.

Hétfőn, február 27-én Czeferner Dóra a bécsi Collegium Hungaricumban tart előadást, Identität, Wissenstransfer und Netzwerke in den österreichisch–ungarischen bürgerlichen Frauenorganisationen címmel. (Bővebben.)

A hétfő esti Bájos Japánország című rendezvény során Tóth Gergely japanológus ad elő a Budapest Pontban. A rendezvény egy korabeli gramofonzenével kísért régimódi standup a századforduló japán-magyar kapcsolatainak mikrotörténetéről, némi meglepetéssel fűszerezve. (Bővebben.)

Kedden, február 28-án szakmai fórumra kerül sor az Átrium Film – Színház épületében. Előadások: Az ókori Egyiptom és a vizuális művészetek és Amerika felfedezése és a filmművészet. (Bővebben.)

A Korall társadalomtörténeti folyóirat 2016. évi negyedik, 66-os lapszáma a “Szexuális másság és kirekesztés” témakört járja körbe, a Korall vállalásának megfelelően ezúttal is a társadalomtörténet irányából. Miképpen jöttek létre a társadalmakban a szexuális különbözőség elutasításának formái, és miképpen hatottak ezek a társadalom egészének vagy szegmenseinek életére? A számot kedd este Hadas Miklós mutatja be a Kalicka Bistroban. (Bővebben.)

Szerdán, március 1-jén bemutatják az Emlékezz ránk! … azokra, akik „egy kis munkán” voltunk a Szovjetunióban című könyvet a Károli Gáspár Református Egyetemen.  A kötet Taksony és Dunavarsány községek sorstragédiáját, a Málenkij robotot dolgozza fel, amelyben 54 interjú alapján rekonstruálták az elhurcolás körülményeit, kiutazás menetét, a kint eltöltött hányatatott évek borzalmait. Makra Mónika és Gárdonyi Adrienn könyvét Szakály Sándor, tanszékvezető egyetemi tanár (KRE), a VERITAS Töténetkutató Intézet igazgatója mutatja be. (Bővebben.)

Az ELTE BTK Hadtörténeti Műhelyének soron következő előadásán Kiss Dávid, különleges műveleti kutató mutatja be a magyarországi rendőri terrorelhárító egységek fejlődéstörténetét a XX. században különös tekintettel az alakulatok változó feladataira, felépítésére, felszerelésére és ismertebb bevetéseire. A „Feketeruhások” – A hazai rendőri terrorelhárító alakulatok története a XX. században című előadás ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában lesz szerda délután. (Bővebben.)

Csütörtökön, március 2-án Sisa József művészettörténész, az MTA BTK Művészettörténeti Intézet munkatársa mutatja be a Diescher József – Építészet és mesterség című kötetet Budapest Főváros Levéltárában. A könyv Hidvégi Violetta és Marótzy Katalin szerkesztésében jelent meg. (Bővebben.)

A Halhatatlanok dokumentumfilmet is csütörtökön vetítik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A film az 1914 decemberében lezajlott limanovai csata magyar huszárhőseinek állít emléket. Meghívott vendégek: Csikány Tamás, Maruzs Roland, Pollmann Ferenc Muhr Ottmán ezredes unokája, Muhr Albert és a film forgatókönyvíró rendezője Bárány Krisztián. (Bővebben.)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történeti Intézeti Képviselet tavaszi programjainak következő eseménye egy tudományos kerekasztal-beszélgetés lesz, melyben meghívott vendégek, illetve oktatók a magyar őstörténeti kutatás izgalmas kérdésköreit fogják boncolgatni. A beszélgetés folyamán képet kaphatunk a kutatások jelenlegi állásáról, a benne rejlő lehetőségekről, azok fontosságáról, a témával kapcsolatos új eredményekről, és mindenről, amivel egy történésznek érdemes tisztában lennie, amikor e téma szakmai vizsgálatába kezd. (Bővebben.)

Vasárnap, március 5-én lesz a Néprajzi Múzeum Napja, amely egy egész napos, ingyenes, nyitott rendezvény, ahol az érdeklődők színes programokon keresztül tekinthetnek be a múzeum szakmai munkáinak eredményeibe és kulisszatitkaiba. Felidézve Xántus János igazgatóőrré történő kinevezését 1872. március 5-én, kiállításmegnyitók, előadások, tárlatvezetések, kézműves foglalkozások és koncertek várják a látogatókat. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne felejtsék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket