Heti Ajánló 2018/12.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Szerdán kezdődik a Kubinyi András Történész Műhely háromnapos műhelykonferenciája, megjelent a Lymbus legújabb kötete, 25 éves a CEU Középkortudományi Tanszéke, de emellett még rendeget izgalmas esemény vár olvasóinkra az orientalisztikától a Szent Koronáig. 

Hétfőn, március 19-én 16.00 órakor kerül bemutatásra az Országos Széchényi Könyvtár, a Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány, az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszék és a Vallástudományi Központ szervezésében a Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben (szerk. Kovács Eszter és Mészáros Andor) című tanulmánykötet. (Bővebben.)

17.45-től Ablonczy Balázs történész, az ELTE BTK oktatója, az MTA Történettudományi Intézet munkatársa lesz a ELTE BTK Média vendége. Ablonczy Balázs Keletre, magyar! című könyve 2016-ban jelent meg, ami a magyar turanizmus jelenségéről és történelméről szól. Szerbhorváth György és Hammer Ferenc kurzusa az ELTE Média és Kommunikációtudományi tanszéken hétfőről hétfőre izgalmas vendégekkel járja körül azt a témát, hogy “Mit tesz magyarnak lenni a Kárpát-medencében?“. (Bővebben.)

19.00 órától Borovi Dániel művészettörténész Szent, vértanú, őrangyal- Erzsébet királyné alakváltozásai az 1900 körüli magyar művészetben és Vér Eszter Virág történész, Erzsébet Magyarországon: mítoszok, tévhitek, legendák címmel tartanak magyar nyelvű előadást a bécsi Collegium Hungaricumban. (Bővebben.)

Kedden, március 20-án 18.00 órakor a budapesti Szlovák Intézet és a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete közös rendezvényén Rágyanszki György mutatja be a KORRIDOR könyvek legújabb kiadványát: Demmel József – Katona Csaba szerk.: Haan Lajos „aki tót pap létére is magyar író“. Haan Lajos emlékiratai és levelezése. (Bővebben.)

Szerdán, március 21-én kezdődik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán öntevékeny körként működő Kubinyi András Történész Műhely műhelykonferenciája Kárpát-medencei Történész Műhelyek Konferenciája címmel az egyetem piliscsabai kampuszán. A háromnapos konferencia célja előmozdítani az egyes magyarországi és határon túli öntevékeny egyetemi körök történészhallgatóinak és fiatal történészeinek párbeszédét, egyúttal lehetőséget nyújtani ahhoz, hogy a tudományos életben résztvevő hallgatói műhelyek tagjai megismerkedjenek egymás kutatásaival. A 35 résztvevő előadó többféle magyarországi és határon túli egyetemen működő történész műhelyből vagy szakkollégiumból érkező mesterszakos egyetemi hallgató, mesterszakon végzett fiatal történész vagy doktorandusz. (Bővebben.)

17.00 órától tart kerekasztal-beszélgetést a Habsburg Történeti Intézet Arcképek az Osztrák-Magyar Monarchiából: Mikszáth Kálmán, a jó palóc címmel. A meghívott vendégek Fábri Anna és Eisemann György irodalomtörténészek. Az este moderátora Nagy Beatrix, a Habsburg Történeti Intézet munkatársa. (Bővebben.)

Ezzel egy időben 17.00 órától az I. Tóth Zoltán filmklubja ezúttal egy meglehetősen komor témát taglaló filmet tűz ki műsorára. Az Örök tél című filmet, amely a Gulágra hurcolt nők és férfiak hányattatásait mutatja be a hideg uralta Szibériában. A vetítést beszélgetés követi a film történeti hátteréről Bartha Eszter, egyetemi docens segítségével. (Bővebben.)

17.00 órakor Róna Tas András tart előadást Egy steppei nép ismeretlen írásának és nyelvének megfejtése: a kitan címmel. A rendezvény az Orientalisták az OSZK-ban című előadássorozat része. (Bővebben.)

Csütörtökön, március 22-én 10.00 órától mutatják be az Országházban Tóth Endre – A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények című kötetét, amelyhez konferencia is kapcsolódik. A konferencia előadói, a téma legszakavatottabb kutatói: Tóth Endre, Pálffy Géza, Tóth Gergely, Glant Tibor és Csengel-Plank Ibolya. A kötetet Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója mutatja be. (Bővebben.)

Péteken, március 23-án 11:00 órai kezdettel kerül sor az MTA BTK TTI Tanácstermében a Lymbus – Magyarságtudományi Forrásközlemények 2017. évi kötetének, illetve a Lymbus Kötetek sorozat harmadik kötetének (Barta M. János: Rottal János levelezése Csáky Istvánnal és Ferenccel) bemutatójára. Az évkönyvet Szabó András Péter, a Lymbus felelős szerkesztője, a kötetet pedig Oborni Teréz, az MTA BTK kora újkori témacsoportjának vezetője mutatja be. (Bővebben.)

Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Közép-Európai Egyetem (CEU) Középkortudományi Tanszéke. Az alkalomra rendezett nyílt ünnepségen különleges programokkal várják az érdeklődőket. 14.00 órától középkori expó és poszter-kiállítás, majd harci bemutató lesz látható, az ezt követő köszöntők után pedig koncert zárja az ünnepséget. (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2023. májusában volt 10 éve, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztálya (TePO) megalakult. Ennek kapcsán az Osztály
Támogasson minket