Heti Ajánló 2018/16.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Izgalmas hétnek nézünk elébe. Országszerte rengetek konferencia és előadás lesz a héten, valamint csütörtökön kezdődik a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is, ahol előadások, könyvbemutatók és kedvezmények várják az érdeklődőket.

Hétfőn, április 16-án folytatódik az Atelier tavaszi előadássorozata az ELTE BTK-n. Ezúttal Michel Agier előadásait hallhatják az érdeklődők. 10.00 órakor Faire-ville. La question des marges (“Város-alkotás”. A perem kérdése.), 15.00 órakor pedig Mobilité et cosmopolitisme. L’hospitalité à l’épreuve (Mobilitás és kozmopolitizmus. A befogadókészség próbája) címmel. A francia nyelvű előadásokhoz tolmácsolást biztosítanak. (Bővebben.)

16.00 órakor Guitman Barnabás A Fugger-újságok és -levelezés magyarországi vonatkozásokkal címmel tart előadást a budapesti Sophianumban. (Bővebben.)

17.00 órától a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont közös könyvbemutatót tart az egyetemen. A bemutatandó kötetek: Határok felett. Tanulmányok a katona, költő, államférfi Zrínyi Miklósról és A szentgotthárdi csata és a vasvári béke. Oszmán terjeszkedés – európai összefogás. Köszöntőt mond: Padányi József és Fodor Pál, majd a köteteket Bitskey István, Szenes Zoltán és Molnár Antal mutatja be. (Bővebben.)

Kedden, április 17-én 16.00 órakor mutatják be az Országos Széchényi Könyvtár és a Kossuth Kiadó Zrt. közös szervezésében a HONVÉDALBUM című bibliofil kiadványt. A megjelenteket köszönti: Boka László az OSZK tudományos igazgatója és Kocsis András Sándor a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója. A kötetet Hermann Róbert történész, egyetemi tanár mutatja be. (Bővebben.)

16.00 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára “Nógrádiak a Nagy Háborúban” címmel tart konferenciát és könyvbemutatót Salgótarjánban. (Bővebben.)

16:15 órai kezdettel Demeter Gábor, az MTA BTK TTI tudományos munkatársa előadására Szociológia és kultúrantropológia I. Konfliktushelyzetek és túlélési stratégiák az oszmán Macedóniában (1903–1912) – a politikai és gazdasági konfliktusok egy új olvasata címmel az ELTE BTK-n. (Bővebben.)

Szerdán, április 18-án 9.30-kor kezdődik a VERITAS Történetkutató Intézet és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Nagodba – 1868” című, a magyar-horvát kiegyezés 150. évfordulója alkalmából szervezett tudományos konferenciája. (Bővebben.)

16.00 órakor a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Társadalomtudományi Intézete szervezésében kerül bemutatásra J. Nagy László Magyarország és az arab világ 1947–1989 című könyve Veszprémben. A könyvbemutatón Krajcsír Lukács beszélget a szerzővel. (Bővebben.)

17:00 órai kezdettel kerül sor az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa, Völgyesi Orsolya Rendi nyilvánosság és rendi politika a reformkorban című kötetének bemutatójára a Petőfi Irodalmi Múzeumban. (Bővebben.)

17.30-kor kerül sor az Anno Filmklub következő vetítésére, ahol ezúttal Peter Cattaneo: Alul Semmi (1997) című filmjét nézhetik meg az érdeklődők. A vetítést ezúttal is beszélgetés követi, amelynek meghívott vendége ezúttal Baranyi Tamás történész, nemzetközi kapcsolatok szakértő. Téma: a Thatcher-korszak és a neoliberális kapitalizmus. (Bővebben.)

Csütörtökön, április 19-én kezdődik az immáron 25. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. Ezen a rangos ünnepen már harmadszor képviselteti magát a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, így az MTA BTK Történettudományi Intézete is. A fesztivál ideje alatt, 2018. április 19– 22-ig, a Millenáris Park B39-es standján várják az érdeklődőket a hét intézet (filozófiai, irodalomtudományi, művészettörténeti, néprajzi, régészeti, történettudományi és zenetudományi) kiadványaival és folyóirataival, amelyeket kedvezménnyel kínálnak a könyvvásár ideje alatt. (Bővebben.)

Az ELTE BTK új eseménysorozatot indít idén tavasszal. Az első előadást április 19-én 18.00 órakor Rosemary Wakeman amerikai történész professzor tartja New York: The social city címmel. (Bővebben.)

Pénteken, április 20-án 17.00 órakor Földes György Ívek és töréspontok – Gazdaság, politika, ideológia 1945 után című tanulmánykötetét Markó Béla és Mitrovits Miklós mutatja be a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A kötet három nagy témakörbe foglalja a szerző több évtizedes jelenkortörténeti kutatómunkáját 1945-től a rendszerváltásig: a gazdaságtörténet és a kádárizmus hosszabb időtartamú, valamint a fordulópontok pillanatait (mint 1956, 1968) vizsgáló tanulmányaiban, nem nélkülözve a történetfilozófiai-eszmetörténeti perspektívát sem. (Bővebben.)

Ezzel egy időben szintén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatják be Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság – A magyar honvédség a második világháborúban és azután 1941-1946 című kötetét. A bemutatón a szerzővel Ungváry Krisztián beszélget. (Bővebben.)

18.00 órakor a Magyar Történelmi Társulat Nyugat-dunántúli csoportja és az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ szervezésében Varga Szabolcs tart előadást A Magyar Királyság és az Oszmán Birodalom a 16. század első felében címmel Szombathelyen. (Bővebben.)

Szombaton, április 21-én 15.30-kor a Kérdések és válaszok sorozat legújabb kötetét Pók Attila és Romsics Gergely mutatja be a Nemzetközi Könyvfesztiválon. Csunderlik Péter – Egry Gábor – Fodor János – Emily Gioielli – Hajdu TiborKérdések és válaszok 1918–1919-ről. A kötetet szerző történészek „harag és részrehajlás nélkül” igyekeznek ismertetni a legfontosabb 1918–1919-es magyarországi eseményeket, teszik pontosabbá ismereteinket és megfelelő helyenként cáfolják a kerengő tévhiteket. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2024. április 29-én Kövér György, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és az ELTE BTK professor emeritusa tartott előadást az
Támogasson minket