Heti ajánló: Gyilkosságok és emberi jogok

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

„A velünk élő történelmet” számos rendezvény tárja elénk. Hetente jelentkező cikksorozatunk a Naptárunkban ajánlott programokat ismerteti. A 2016/48. héten szó lesz többek között az információs műveltségről, 1956-ról, Görgeiről, a középkori városokról, a második világháborúról, a Balatonról, a Szent Koronáról, Dózsa Györgyről, a rendi országgyűlésekről, az emigrációról és emberi jogokról illetve a tiszazugi arzénes gyilkosságokról is.

Hétfőn, december 5-én az OSZK Könyvtártudományi Szakkönyvtár és az MKE Társadalomtudományi Szekciója a KSZK olvasótermében bemutatja a Research 2.0 (Kutatás 2.0) című könyvet, annak két hazai szerzője, Koltay Tibor és Z. Karvalics László részvételével.  A kötet az információs műveltség (information literacy) fogalmának és problematikájának az elmúlt évtizedekben időről időre újra felbukkanó, gazdagodó tematikájú kérdéskörével foglalkozik. (Bővebben.)

Az ELTE BTK MÉDIA beszélgetést szervez A képek politikája címmel. A rendezvény célja, hogy szakmai, társadalompolitikai és morális szempontból árnyalja a hajléktalanokról, valamint az 1956-os forradalomban résztvevőkről a médiában megjelenő eltorzult képet. A két, látszólag egymástól jelentősen eltérő témát az ábrázolás átpolitizálásnak média- és hatalomtechnikája köti össze. A beszélgetés résztvevői Csoszó Gabriella, Hammer Ferenc, Balázs Eszter és Eörsi László.  (Bővebben.)

Bécsben Hermann Róbert tart előadást Áruló vagy korának legnagyobb hadvezére? Száz éve halt meg Görgei Artúr címmel a Collegium Hungaricumban. Az előadás a legújabb kutatások alapján azt vizsgálja, hogy milyen hadvezér volt Görgei Artúr, s egyáltalán felelőssé tehető-e a szabadságharc katonai vereségéért, vagy cselekedeteit a racionalitás és a katonáiért érzett felelősség motiválta? (Bővebben.)

Kedden, december 6-án a PPKE BTK Történettudományi Intézet Legújabbkori Történeti Tanszéke nemzetközi konferenciát rendez az 1956-as forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából „Válságos Ősz – 1956” címmel. Meghívott előadók: Schmidt Mária, Virgiliu Tarau, Maciej Szymanowski, Ioan-Mihai Alexandrescu, M. Kiss Sándor, Őze Sándor, Ötvös István, Békés Márton, Horváth Miklós, Mihai Croitor, Janusz Odziemkowski, Jan Zaryn. (Bővebben.)

A ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában rendezi meg az MTA BTK TTI „Lendület” Középkori Gazdaságtörténet Kutatócsoportja a Város és lakói című műhelykonferenciáját. A Skorka Renáta által elnökölt első szekció előadói Kolláth Ágnes, Tomka Gábor, Fedeles Tamás, Gyulai Éva, Hermann István és Mordovin Maxim lesznek. Weisz Boglárka elnökletével pedig Szende Katalin, Benda Judit, Lővei Pál, Körmendi Tamás és Neumann Tibor ad elő. (Bővebben.)

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete Amerikai magyar érdekérvényesítés: A Hungarian Human Rights Foundation 40 éves története címmel rendez konferenciát. Szó lesz többek között a HHRF és a magyar emigráció történetéről, az etnikai lobbi lehetőségeiről, együttműködő nemzetközi emberi jogi szervezetekről és a kivándorlás, az emigráció, illetve az érdekképviselet történeti mintáiról. Előad Papp Z. Attila, Herner-Kovács Eszter, Fejős Zoltán, Hermann Gabriella, Glant Tibor, Tóth Norbert, Bárdi Nándor, Stefano Bottoni. Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követi a HHRF munkatársaival és együttműködőivel. (Bővebben.)

Szerdán, december 7-én az ANNO Filmklub következő filmvetítésére kerül sor a Politikatörténeti Intézetben. A második világháborúval kapcsolatban ezúttal a fogolytáborlét dilemmáit vizsgálják. A vetített film Fábri Zoltán Két félidő a pokolban című alkotása lesz. Ezután beszélgetés következik Pihurik Judit történésszel, a Naplók és memoárok a Don-kanyarból, 1942-1943 című kötet szerzőjével. (Bővebben.)

Az Országgyűlés Hivatala bemutatja Szijártó M. István A 18. századi Magyarország rendi országgyűlése című kötetét, amely a rendi diéták 1708 és 1792 közötti történetét és működését tárgyalja. (Bővebben.)

Csütörtökön, december 8-án Budapest Főváros Levéltára a BFL + programsorozat keretében két előadásnak ad otthont. Garami Erika a 70 éves forint születéséről, Horváth J. András a magyar levéltári gondolkodás fejlődéstörténetéről fog beszélni. (Bővebben.)

Szegeden A. Sajti Enikővel a legfrissebben megjelent könyvéről, a Bánáti hagyatékról beszélget Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója és Vukman Péter, az SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék oktatója. (Bővebben.)

A Magyar Történelmi Társulat következő előadására az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában kerül sor. Mátay Mónika beszél majd az 1929-es tiszazugi arzénes gyilkosságokról. Az előadást kötetlen beszélgetés követi. (Bővebben.)

Kovács Emőke Régi Balaton című könyvét az Éghajlat Könyves Kávézóban mutatják be. A kötet bepillantást nyújt a 19. századi Balaton történetébe, és olyan balatoni sikertörténeteket, sorsokat mutat be, amelyek a 21. században példaértékűek lehetnek, nemcsak a régióban élők számára. (Bővebben.)

Pénteken, december 9-én a Clio Filmklub következő vetítésén Kósa Ferenc 1970-es, Ítélet című filmet láthatják, amely Dózsa Györgyről szól. (Bővebben.)

Szombaton, december 10-én a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő filmet vetítik újból az Urániában. A film a magyarság első számú ereklyéje és legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A filmvetítést közönségtalálkozó és beszélgetés követi Bárány Krisztiánnal, a film rendezőjével és Pálffy Gézával, az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetőjével. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Naptár rovatunk folyamatosan frissül.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket