II. Belvedere Meridionale Műhely Hétvége | Felhívás

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel, második alkalommal is megrendezésre kerül a Belvedere Meridionale Műhely Hétvége, idén a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályával közös szervezésben.

Életkép a tavalyi Műhely Hétvégéről

Az esemény legfőbb célja, hogy az utánpótlásnevelés hatékony tere legyen, segítse a generációk közötti szakmai párbeszédet és értékátadást, „egymás mellé ültesse” a történettudománnyal foglalkozó ifjú kutatókat, a szakmában már komoly tapasztalattal rendelkező oktatókat és kutatókat. Ennek megfelelően a rendezvényre várjuk a hazai felsőoktatási intézményekben tanuló, alap, mester és osztatlan képzésben részt vevő hallgatókat, továbbá a doktoranduszokat, akiknek érdeklődési-kutatási területe a történelemtudomány valamely ágához kapcsolódik.

A hétvége során a résztvevők tematikus műhelybeszélgetéseken, szakmai szemináriumokon, vehetnek részt, melyek keretében részben irányított módon vitathatják meg az adott blokk témáját, oszthatják meg azzal kapcsolatban saját gondolataikat a többi résztvevővel, és ahol a meghívott kutatók/oktatók nemcsak mint előadóként vesznek részt, hanem maguk is a diskurzus aktív résztvevői lesznek. A cél első sorban a problémaközpontú megközelítés és a vitakultúra elsajátítása, fejlesztése, illetve a közös munkán alapuló tapasztalatszerzés. A hétvége során a szakmai diskurzusok alkalmával a résztvevők a saját kutatási területükhöz kapcsolódóan ismerhetnek meg új megközelítéseket, ezen felül jobban megismerhetik egymást és a más egyetemek hasonló érdeklődésű hallgatóit is. A workshopok mellett a résztvevők számára lehetőség nyílik részt venni egy izgalmas oktatójátékon, ahol játékos módon tapasztalhatják egy meg történelmi esemény történéseit, illetve egy olyan különálló programon is, mely keretében alternatív megközelítéseket találhatnak a történettudomány népszerűsítése és társadalmi hasznosságának bemutatására.

A rendezvény tervezett programja

A résztvevők számára – a workshopokon, műhelybeszélgetéseken és a rendezvényen való részvétel mellett – két éjszakára szállást, két ebédet és vacsorát biztosítunk. A rendezvényen korlátozott számban áll rendelkezésre hely, így fenntartjuk annak jogát, hogy a beérkezett jelentkezések függvényében szervező bizottság döntsön a résztvevők végleges listájáról.

A rendezvényen való részvétel regisztrációs díjhoz kötött, melyet a résztvevőknek a jelentkezés elfogadását követően kell megtéríteniük. A részvétel a Szegedi Tudományegyetemmel aktív jogviszonyban álló hallgatók, valamint a DOSz bármely tudományos osztályának tagjai számára 5000 forint, a DOSz tagsággal nem rendelkező, illetve az ország más egyetemein tanuló hallgatók számára 10 000 forint (szállás nélkül 7500 forint). Szállásigényed kérjük a regisztrációs űrlapon jelezd!

A rendezvény helyszíne: Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székháza.

Ideje: 2023. október 13–15. (péntek-vasárnap).

A jelentkezési határidő: 2023. szeptember 17., 23.59

Jelentkezni 2000-3500 karakteres „motivációs levél” csatolásával és az alábbi űrlap kitöltésével lehet. Az absztraktnak tartalmaznia kell a jelentkező kutatási témáját és érdeklődési területét. A szervezők fenntartják a jogot, hogy a nagy számú jelentkezés esetén a beérkezett rezümék alapján válogassanak a jelentkezők közül!

A Műhely Hétvége Facebook eseménye

***

A rendezvényre vonatkozó adatkezelési szabályzata a mindenkori hatályos DOSZ Adatkezelési Tájékoztató a Doktoranduszok Országos Szövetségének Fiatal Kutatói Rendszeréhez dokumentum tartalmazza.

https://dosz.hu/dokumentumok/jogi_dokumentumok/adatvedelem

Ezt olvastad?

Mesterséges intelligencia, videójáték, társasjáték, gamifikáció, pedagógia: hogyan kötheti össze ezeket a fogalmakat a történettudomány? Erre is választ kaphattak a 2023.
Támogasson minket