Légi háború Magyarország felett – Beszélgetés Oláh András Pállal

Az elBeszélő podcast huszonharmadik vendége Oláh András Pál történész volt, akivel Lengyel Ádám és Maróti Zsolt Viktor beszélgettek. Az adás központi témája a Magyarország felett és a magyar infrastruktúra ellen 1944 áprilisától zajló légi háború és ennek kutatása volt.

Az interjú legelején ezúttal a szokásos kérdésekről – mint például, hogy Oláh András miért a történészi hivatást választotta – csak röviden esett szó, s gyorsan a központi téma került terítékre. A repülés történetével kapcsolatban Oláh András kifejtette, hogy az új találmány szinte azonnal a háborús célú alkalmazásra is sor került – ahogy történt az számos más eszközzel is az emberi történelemben. Ettől kezdve a légierők jelentős szerepet játszottak minden harctéren, az első világháborútól egészen napjaink fegyveres konfliktusaiig.

Légifigyelő Győrben, 1944-ben. Forrás: Fortepan / Konok Tamás #42620

A beszélgetés aktualitását adja, hogy pontosan 79 évvel ezelőtt, 1944. április 13-án komoly légitámadás érte Győr városát, ami jelentős civil áldozatot is követelt. Oláh András ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a második világháború bombázásai mai szemmel nézve nem nevezhetők túl pontosnak. A civil infrastruktúrában esett kár a legtöbb esetben annak volt köszönhető, hogy a bombák legnagyobb hányada sokszor a célpontoktól több száz méterre csapódott be. Szóba kerültek emellett más magyar városokat, főként Budapestet ért légicsapások, illetve az Auschwitz-kérdés is, miszerint megállíthatók vagy lassíthatók lettek volna a holokauszt borzalmai ilyen módon. Utóbbival kapcsolatban Oláh András kijelentette, hogy több okból sem lehetett ezt kivitelezni, és a bombázás nem lett volna hatékony módszer ennek a szörnyűséges eseménysornak a megállítására.

A beszélgetés utolsó harmada egy érdekes módszertani kérdést vetett fel, a digitális (légi)harc szimuláció kérdését. Oláh András kifejtette, hogy igen érdekes lehetőségeket rejt magában a digitális szimuláció módszere, mert amit korábban csak a történész képzelőerejével tudtunk „megjeleníteni”, az a vizualizáció módszerével új információkat szolgáltathat. Az így készült szimulációk és modellek új információkat tartogathatnak a történészek számára is, valamint az így készült anyagok az ismeretterjesztésben és oktatásban is jól használhatóak lehetnének.

Lengyel Ádám

A teljes adás még több információval és részlettel megtekinthetik az alábbi videó megnyitásával:

Ezt olvastad?

Az amerikaiak 1943 augusztusában kezdték el bombázni a német repülőgépipart. Ezek közül is kiemelkedik a 80 évvel ezelőtt végrehajtott támadássorozat
Támogasson minket