Metálzene és kultúratörténet – a TheHistoryGeek interjúja Fejes Jánossal

Hogyan lesz valaki vallástörténészből metálkutató? Hogyan lehet foglalkozni a metálzenével történészként? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetett a TheHistoryGeek YouTube-csatorna elBeszélő podcastjának második adásában Fejes János történésszel Mezey Csaba Bence és Lengyel Ádám

Az adás központi témája a metálkutatás és annak kultúrtörténeti aspektusa volt. Mivel Fejes János a beszélgetés felvételekor épp New Yorkban tartózkodott, így természetesen ez is szóba került. Megtudhattuk, hogy a Nagy Alma kicsit tényleg olyan, mint ahogy a filmekben látjuk – szerencsére mindenféle katasztrófák nélkül.

Fejes János
Fejes János

A szokásos, bevezető részben kiderült, hogy Fejes János kutatási témája vallástörténeti és esztétai végzettségeinek ötvözéséből, illetve a metál iránti rajongásból született. A zenéből kiemelte az MTV és a nu metal hatását a 2000-es évek elejének zenei kultúrájára. Később a skandináv black metal ragadta meg leginkább, amit a mai napig rendkívül kedvel.

Fejes János tudományos (PhD) fokozatát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Irodalom- és Kultúratudományok Doktori Iskolájában szerezte. Doktori értekezésében az antikvitás európai és közel-keleti mítoszainak metál zenébe történő beépülését vizsgálta nyolcvanhat dalszövegen keresztül. A módszertan esetében szóba került, hogy ebben az esetben nem a zene zeneközpontú vizsgálatáról van szó, hanem a szövegéről olyan szemszögből, hogy mi, milyen nézőpont és milyen mítoszértelmezés olvasható ki belőle. Ebből nőtte ki magát a Doktor Metal blog (azóta névváltás útján Metal Mythologist blog).

Fejes János
Fejes János

A beszélgetés második fele a metálzene kialakulásáról szólt – mítoszrombolással körítve. Ebből megtudhattuk, hogy a műfaj társadalmi háttere a feszültségektől terhes angol Midlands térség. A zene feszültséglevezetésként szolgált, s ez napjainkban például a metálkoncertek közönségének pogózásában él tovább. A metál a kezdetektől lázadást jelent a korábbi generációk értékeivel szemben. Ide vezethető vissza a metálzenéhez is kapcsolódó újpogányság megjelenése is. Szó esett a magyar és kelet-európai vonatkozásokról is: a 20. század történelmi viharai miatt az alapvetően szociálisan/társadalmilag érzékeny stílus sokszor nemzeti színezetet kap – ezzel is lázadva a rendszer ellen.

A teljes adás itt tekinthető meg:

Lengyel Ádám

Ezt olvastad?

Professzor dr. Lukács László néprajzkutató, egyetemi tanár az óesztendő végén, 2023. december 29-én befejezte alkotó földi életét. Sok szenvedés utáni,
Támogasson minket