Társadalomtudósok éves konferenciája – Hajnal István Kör 2014

A társadalomtudósok éves konferenciáját augusztus 28-30-án rendezik meg Egerben. A Hajnal István Kör hivatalosan 1989-től létezik, azonban 1986-ban már széles részvétel mellett zajló, a hazai társadalomtörténeti kutatás addigi eredményeit és további lehetőségeit felmérő konferenciát szervezett. Cikkünkben a soron következő 2014-es konferencia programjából szemezünk.

Hajnal István a két világháború közötti magyar történelemtudományt meghatározó két irányvonalán, a szellemtörténeten és a pozitivizmuson kívül helyezte el saját magát, szociológus és történész volt egyben. Bár 1930-tól a budapesti egyetemen oktatott, 1939-től az MTA rendes tagja volt, és a Századokat is szerkesztette, mégis elszigetelődve, egyedül állt nézeteivel a hazai történettudományon belül. Helyezkedése, nézetei, és írásai hatására 1949-ben az új rendszerben nem maradhatott aktív, nyugdíjazták és nélkülözték.

„Egy úttörően eredeti szociológiai szemlélet jelentkezik Hajnal munkáiban, s ezt annál inkább meg kell becsülnünk, mert ez a szemlélet egy minden faji-népi romantika nélkül való magyar gondolkodás terméke, tehát mély és teljes európaiság érvényesül benne a magyar helyzet reális felismerésével…”

Erdei Ferenc

Forrás: Hajnal István Kör Honlapja

Kép forrása: EKF OKT Tanszék honlapja

Hajnal István egy olyan gondolkodásmódot képviselt, amely csak a ’60-as években tűnt fel ismét a nemzetközi történetírásban, a francia Annales folyóirat szerzőinek munkáiban. Ezt a társadalomtörténeti vonalat igyekszik tovább vinni a Hajnal István Kör, mely annak magyarországi művelését és népszerűsítését tekinti céljának. „Tagjai elsősorban egyetemi és kutató intézeti történészek, levéltárosok, könyvtárosok, muzeológusok és egyetemi hallgatók, akik szívügyüknek tekintik, hogy hazánk múltját a politikai eseménytörténet szintjénél mélyebben is megismerjük. A társadalomtörténet nyitott a történettudomány legújabb irányzatai felé csak úgy, mint a társadalomtudományok megközelítései iránt, ugyanakkor anyagát elsődlegesen a történeti források feltárásából és elemzéséből meríti. Tevékenységünk súlypontja az 1986 óta évente vidéki városokban megrendezett tematikus konferenciák sorozata…” Olvasható az egyesület honlapján a bemutatkozás menüpont alatt.

Hajnal István

Idén is megrendezésre kerül ez a súlyponti éves konferencia, ezúttal Egerben, augusztus 28-30. között, az Eszterházy Károly Főiskolán. A konferencia címe „A vidéki élet és a vidéki társadalom Magyarországon” címet viseli. A konferencia felhívásánál részletesen kifejtik a kiírók, hogy miért kapta idén a konferencia a „vidék” központi témát. A konferencia a vidékiség és a térbeliség középpontba állításával a témakör történeti kutatásának támogatása mellett az interdiszciplináris elemzéseknek is teret kíván biztosítani. „A „vidék” kifejezésnek sajátos tartalma van a magyarországi közbeszédben: míg más nyelvekben és társadalmakban legtöbbször a falusi, rurális területet és társadalmat jelöli, addig a magyar köznyelv gyakran a „nem Budapest” értelmében használja.” Olvasható a konferencia felhívásában.

A konferencia megnyitója és a plenáris előadások

A konferencia 13:30-kor nyílik, az EKF rektora, Liptai Kálmán és a Hajnal István Kör – Társadalomtörténeti Egyesület elnöke, Valuch Tibor köszöntőjével. A plenáris előadások sorát Horváth Gergely Krisztián kezdi meg „Vidék egy agrártársadalomban? A rurális társadalomtörténet lehetőségeiről” c. előadásával. Ezt Kovách Imre „Vidékfogalmak a szociológiában” és Kövér György „Van-e, volt-e vidéki történetírás?” c. előadása követi. A három nap alatt összesen nyolc tematikus szekcióban hangzanak el előadások. „A vidéki élet emlékezete, a vidéki társadalom képei az írott, nyomtatott és audiovizuális történeti forrásokban” c. szekció csütörtökön, valamint péntek délelőtt és délután is napirendre kerül, 15 előadójával ez a legnépesebb szekció. 14 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők pénteken és szombaton a „Falu-város vidék és főváros, kapcsolati hálók/viszonyok és a területi mobilitás” c. szekcióban. A részletes programot itt tekinthetik meg.

Ezt olvastad?

A 2024-es premiernaptárban még sok a homályos folt, de annyi már most látszik, hogy idén sem maradnak monumentális alkotások nélkül
Támogasson minket