Történelmi kötetek és programok a 94. Ünnepi Könyvhéten

Az Ünnepi Könyvhetet idén 94. alkalommal rendezik meg. A 2023. június 8–11. közötti eseménynek Budapesten a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó terület fog otthont adni, de más városokban is tartanak majd kapcsolódó programokat. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének rendezvényét a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményének tartják, amelyen nemcsak az irodalmi, hanem a történelmi könyvek is szép számmal képviseltetik magukat. Cikkünkben ezekből és a 94. Ünnepi Könyvhéten várható programokból válogatunk.

Szép Magyar Könyv 2022

A Szép Magyar Könyv 2022-es díjazottjai közé több történeti tárgyú kötet is bekerült. Az Ismeretterjesztő kategóriát például N. Kósa Judit, Saly Noémi és Legát Tibor Nagykörút című, a Városháza Kiadó gondozásában megjelenő munkája nyerte, Novák Katalin köztársasági elnök asszony különdíját pedig Saly Noémi Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből című, a Tortoma Kiadónál megjelent kötete kapta. A díjakat (nemcsak e két, hanem valamennyi kategóriában) a 94. Ünnepi Könyvhéten, az ünnepélyes megnyitó keretében fogják átadni június 8-án.

A Novák Katalin köztársasági elnök asszony különdíjával elismert kötet Szép Magyar Könyv 2022 pályázaton

Történelemmel kapcsolatos programok a 94. Ünnepi Könyvhéten

A történelmet kedvelők a díjátadó után is találhatnak érdeklődési körüknek megfelelő programokat. Ilyen lesz például a Nemzeti Emlékezet Bizottsága pódiumbeszélgetése, amelyen egyik legújabb kiadványukat, a Lehetőségek, dilemmák, kompromisszumok. Magyarország és a világ 1945 után című, Andreides Gábor, M. Madarász Anita, Soós Viktor Attila, Szilágyi Gábor és Szőts Zoltán Oszkár szerkesztette tanulmánykötetet mutatják be június 9-én, 16 órakor vagy Fekete Rajmund Az amerikai álom (vége) –John F. Kennedy című, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában napvilágot látó kötetének bemutatója június 10-én, 11 órakor. A teljes budapesti program ide, a vidéki rendezvények ide, a várható dedikálások pedig ide kattintva érhetőek el.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága egyik új kötete, amelyet pódiumbeszélgetésen mutatnak be a 94. Ünnepi Könyvhéten
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága egyik új kötete, amelyet pódiumbeszélgetésen mutatnak be a 94. Ünnepi Könyvhéten

Válogatás a 94. Ünnepi Könyvhéten megjelenő új történelmi könyvek közül

Az online elérhető prospektus szerint a fenti köteteken túl is számos történelmi érdekesség jelenik meg a 94. Ünnepi Könyvhéten. A Corvina Kiadó kínálatából például különösen érdekesnek ígérkeznek Robert Elton Brooker III és Erdész Ádám Kner Albert – Művész, ikon, legenda, valamint Peter Eglund 1942 November – A háború fordulópontja című kötetei. Hasonló mondható el a Gondolat Kiadó kötetei közül a Hajnáczky Tamás szerkesztésében megjelenő A cigányzene és a zenész cigány alakváltozásai címűre, illetve Sz. Bíró Zoltán munkájára, amely Putyin háborúja címmel lát napvilágot. Izgalmas könyvnek ígérkezik Romsics Ignáctól a Helikon Kiadó gondozásában megjelenő Hetven év 2. Egotörténelem 1951–2021, illetve szintén az ő, valamint Fedinec Csilla és Rácz András tollából Az orosz–ukrán konfliktus – történelmi háttérrel című kötet is, amelyet a Kocsis Kiadó bocsát közre. A Kálvin Kiadó Deuterokanonikus bibliai könyvek magyarázó jegyzetekkel című, Pecsuk Ottó szerkesztésében napvilágot látó könyve nemcsak keresztyén olvasóknak lehet érdekes.

A Szép Magyar Könyv 2022. Ismeretterjesztő kategória győztese

A Kronosz Kiadónak talán nincs is olyan újdonsága, amit ne lenne érdemes kézbe venni a történelem iránt érdeklődőknek. A 94. Ünnepi Könyvhétre megjelenő címek: Móricz Zsigmond: Naplók, 1935; Deák István: Maratoni életem; Péteri Lóránt: Gustav Mahler körút; Gyarmati György: Kollektív nemzeti függelemsértés. Írások 1956-ról; Gyarmati György: Az emlékezet  metamorfózisa ünnepeken, hétköznapokon; Kende Tamás: Embermentés, vagyonmentés, státuszmentés 1944–1945-ben Sztehlo Gábor emlékezetében; A. Sajti Enikő „Kis Bácskából süvít a szél” – Összeomlás, hatalomátvétel, kisebbségpolitika a Délvidéken 1918–1947; Margittai Linda „Zsidókérdés” a Délvidéken, 1941–1944; Farkas Gyöngyi: Márciusi ifjak a Kádár-korban. Alternatív március 15-i ünneplések az 1970-es években; Szegő Iván Miklós Kihívások és válaszok Gazdaság, politika és az elitek Finnországban és Magyarországon 1945–1990; Nyerges András Válogatott Művei 1. Voltomiglan – Negyvenesek pavilonja és más történetek (regények, kisregények, novellák) 2. Esték a körmönfonóban (Válogatott versek és drámai művek) 3. Szigorúan bizalmas történet – Magyar parádé (két regény); Fedeles-Czeferner Dóra: Nőmozgalom, nemzetköziség, önreprezentáció. Feministák az Osztrák–Magyar Monarchia alkonyán; Gál Máté: A katolikus egyház és a hitgyakorlás korlátozása Heves megyében (1950–1962); Tomka Béla: Globalizáció Kelet-Közép-Európában a második világháború után: narratívák és ellennarratívák.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Martin Opitz Kiadó egyaránt három-három kötettel jelentkezik: előbbi Buzás Gergely és Kovács Olivér A késő középkori magyar királyok sírjai, Szenthe Gergely A nagyszentmiklósi kincs, valamint a Mészáros Balázs szerkesztésében megjelenő A Szent Jobb országjárása 1938–1942 című, utóbbi Kotán Richárd és Tóth Csaba II. Rákóczi Ferenc pénzeinek katalógusa, Mátyás-Rausch Petra Erdély aranya – Nemesfémbányászat a kora újkori Erdélyben, valamint Valter Ilona „Tekintsd e művet, Isten” – A zsámbéki premontrei templom és kolostor története című műveivel.

Az MCC Press kiadványai közül Michael Borchard Egy nem mindennapi barátság: David Ben-Gurion és Konrad Adenauer, Rodney Stark Hamis tanúk. Évszázadok katolikusellenes mítoszainak cáfolata illetve Norman Stone A második világháború rövid története című kötetei tűnnek különösen érdekesnek történettudományi szempontból.

A Napvilág Kiadó kínálata szintén felkeltheti a történelem iránt érdeklődők figyelmét. A 94. Ünnepi Könyvhéten vehetik kézbe először Csunderlik Péter Egy különleges közép-európai történész – Hanák Péter pályaképe, Dalos György Három Berlin – Barangolások a Fal körül és Vigvári András Zártkert – Magyarország. Átmeneti terek a nagyvárosok peremén című köteteit.

Történészi életrajz egy történészről. Egy kötet a 94. Ünnepi Könyvhéten megjelenő újdonságok közül
Történészi életrajz egy történészről. A 94. Ünnepi Könyvhéten megjelenő újdonságok egyike

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a fent már említett Lehetőségek, dilemmák, kompromisszumok – Magyarország és a világ 1945 után című tanulmánykötet mellett további három könyvet is megjelentet: Gulyás Martin és Vincze Gábor „Minden felszerelés orosz tulajdon” – Tanulmányok, források az 1944–45-ös hatalomváltás Csongrád vármegyei történetéhez, Kulcsár Zoltán Magyar sors Kárpátalján és Veszprémy László Bernát Kápók a múlt fogságában. Náci koncentrációs táborok magyar zsidó funkcionáriusai a népbíróság előtt című munkáit.

Egy új kötet Kennedyről, amelyet pódiumbeszélgetésen mutatnak be a 94. Ünnepi Könyvhéten
Egy új kötet Kennedyről, amelyet pódiumbeszélgetésen mutatnak be a 94. Ünnepi Könyvhéten

A Park Kiadó gondozásában jelenik meg az Újkor.hun is rendszeresen publikáló Klacsmann Borbála Holokauszttörténetek című kötete. A Rubicon Intézet három kötetet ad közre a 94. Ünnepi Könyvhéten: Leszek Kolakowski A civilizáció a vádlottak padján, Frank Dikötter Diktátorok és személyi kultuszuk, valamint Tony Judt és Timothy Snyder Gondolatok a 20. századról című könyveit.

E köteteken túl számos további érdekesség várható. További információkat a rendezvény honlapján találhatnak olvasóink, amely ide kattintva érhető el.

Szőts Zoltán Oszkár

Ezt olvastad?

Az Újkor.hu szerkesztőségében személyi változások történtek, amelyek nyomán csapatunk megújult 2024 tavaszán. A lényeget röviden szeretném összefoglalni olvasóink számára az
Támogasson minket