Válaszolhat a történettudomány a 21. század kihívásaira? – A Belvedere Meridionale második Műhely Hétvégéje

Mesterséges intelligencia, videójáték, társasjáték, gamifikáció, pedagógia: hogyan kötheti össze ezeket a fogalmakat a történettudomány? Erre is választ kaphattak a 2023. október 13-15. között, immár második alkalommal megrendezett Belvedere Meridionale Műhely Hétvége résztvevői. A rendezvény szervezői a Belvedere Meridionale Alapítvány és a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztálya voltak.

Az eseményen Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte a résztvevőket. A hétvége programját Kiss Gábor Ferenc, a Belvedere Meridionale Alapítvány elnöke és Lengyel Ádám, a DOSz Történelem- és Politikatudományi Osztályának elnöke nyitotta meg. Mindannyian kiemelték a különböző tudományos fórumok, az utánpótlásnevelés, valamint az olyan szakmai műhelyek fontosságát, ahol a kollegialitás és a mentorálás együttesen valósul meg. Ezen felül – a hétvége programjára reflektálva – mindannyian hangsúlyozták azt, hogy a történettudománynak reagálnia kell a 21. század kihívásaira. 

A megnyitó után Játékos történelem I  címmel folytatódott a rendezvény. A program első felében a résztvevők csapatokba rendeződtek és egy, a DUOS társasjátékhoz hasonló játékot játszottak. Ebben az esetben azonban a legkülönbözőbb történelmi figurákat, épületeket, eseményeket kellett a játékosoknak párosítani valamilyen logika mentén. Ezután a csapatok Concept társasjátékkal versenyeztek egymással, történelmi fogalmakat, személyeket, eseményeket elmutogatva táblán az ikonok segítségével.

Este a szervezők vacsorával kedveskedtek, amely alkalmat teremtett a kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre és eszmecserére. Ez különösen fontos volt azért is, mert nemcsak szegedi történészhallgatók vettek részt az eseményen, hanem Budapestről, Debrecenből, Pécsről is érkeztek vendégek.

Kép: DOSZ Történelem- és Politikatudományi Osztály Facebook

A hétvége második napján már sűrűbb volt a program. Párhuzamosan zajlottak olyan interaktív műhelybeszélgetések, amelyeknek a közönség is aktív résztvevője volt. Így többször kollegiális-szakmai viták és diskurzusok alakultak ki.

A délelőtti műhelybeszélgetések közül az egyiken a mesterséges intelligencia és a tudományos kutatás viszonyáról beszélgetett Jelasity Márk, az SZTE Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék vezetője és Péter Róbert, az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, egyetemi docense Dávid Benjámin moderálása alatt. A beszélgetés konklúziója leginkább az volt, hogy bár nagyon sok félelem övezi az új technológiákat, kiegészítő eszközként használhatók lehetnek a történettudomány számára. Mindemellett az is kiderült, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése, valamint az azzal kapcsolatos kutatások jóval mélyebbek annál, mint ami eljut a felhasználókhoz. Az ezzel párhuzamos beszélgetés Maróti Zsolt Viktor, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium történelem-magyar nyelv és irodalom szakos tanára és Bodor Tímea (MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltár) beszélgettek Lengyel Ádám vezetésével a történelem tanításának aktuális kérdéseiről.

Ebéd előtt került sor, kikapcsolódásként a második Játékos történelem szekcióra. Ekkor a résztvevők egyénileg mérhették össze a tudásukat egy kvízjáték keretein belül. Azonban nem a lexikális tudás volt a mérvadó, hanem inkább a logikai és általános ismeretek.

Fotó: Dávid Benjámin

Ebéd után ismét két műhelybeszélgetés közül választhattak a résztvevők. A „Hétköznapi történelem” – Kutatás és ismeretterjesztés viszonyáról beszélgetett id. Tóth István, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történész-muzeológusa és Tóth Bence hagyományőrző, egyetemi hallgató Kiss Gábor Ferenc moderálásával. A résztvevők itt megismerhették azt, hogy az egyes hagyományőrző egyesületek miként hasznosítják a történettudomány eredményeit, illetve azt, hogy miként lehet az egyes történelmi eseményeket feleleveníteni és élővé tenni. Ezzel párhuzamosan Jancsovics Klaudia, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék doktorandusza és Lengyel Ádám (The History Geek YouTube csatorna, DOSZ TePo elnök) beszélgettek a (Videó)játékok és történelem kapcsolatáról.

A következő két beszélgetés cím alapján nagyon hasonlónak tűnhet. Juhász Krisztina, az MTA-SZTE Oszmán-kori kutatócsoport történésze és Erdész Ádám (MNL Békés Vármegyei Levéltár) beszélgettek, a programtól eltérően Lengyel Ádám vezetésével a Személyek és kapcsolataik a történelemben című szekcióban. Ezzel párhuzamosan Történelem alulnézetből? címmel beszélgetett egymással Kiss Gábor Ferenc (SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Dávid Benjámin, az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza. Itt a résztvevők a mikro-, hely- és személytörténet aspektusait és módszertanát ismerhették meg.

Vacsora előtt, a nap zárásaként Harangi-Tóth Zoltán őrnagy, az NKE Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék adjunktusa mutatta be a 2021-es Kutatók Éjszakáján debütált Amerikai szezon című oktató hadijátékot. A résztvevők nemcsak a „hadijáték” fogalmát és történetét ismerhették meg, hanem ki is próbálhatták magát az oktató hadijátékot is, amely egy kevéssé ismert történelmi eseményt dolgoz fel, az 1944 májusa és októbere között, Budapest felett lezajlott légi-hadi történéseket játszatja újra.

Kép: DOSZ Történelem- és Politikatudományi Osztály Facebook

A zárónap délelőttjén bemutatkoztak a szervezők, a Belvedere Meridionale Alapítvány képviseletében Kiss Gábor Ferenc, a Doktoranduszok Országos Szövetségének nevében Nemes László. A résztvevők így megismerhették a két szervezet nyújtotta lehetőséget és előnyöket.

A hétvége zárásaként ScUp csapata érkezett a műhely résztvevőihez. Meglepő módon, a kialakított csapatoknak kellett az ő moderálásuk mellet egy olyan vállalkozást megtervezni, amely valamilyen módon a történelemhez kapcsolódik vagy azzal foglalkozik. Ezzel nemcsak a történettudomány eredményeit kellett felhasználni, hanem egy teljesen más terület, a marketing és menedzsment módszereit is alkalmazni kellett. A felkészülési idő leteltével a csapatoknak három percük volt bemutatni a megtervezett vállalkozást. Született olyan startup, amely utazási irodaként kínált kalandos oktató utazásokat történelmi helyszínekre, de olyan is, amely városnéző-oktató applikáció fejlesztését tűzte ki célul.

Kép: DOSZ Történelem- és Politikatudományi Osztály Facebook

Amikor valaki tudományos-szakmai műhelyre vagy konferenciára gondol, főleg a történettudomány kapcsán, akkor egy olyan alkalom juthat eszébe, ahol a kutatók kiállnak és bemutatják az általuk vizsgált témákat. Azonban vannak olyan kezdeményezések, mint a Belvedere Műhely Hétvége. Ezen az alkalmon a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza ténylegesen egy szellemi műhellyé vált, ahol a résztvevők az előadóktól és egymástól tanulva megismerhették a történettudomány különböző aspekutasait és azokat a lehetőségeket, amelyek elősegítik a szakma túlélését a 21. században.

Berczeli-Nemcsényi Alex

*

A rendezvény a VIII. Kárpát-medencei fiatal magyar történészek tábora esemény keretén belül valósult meg.

Ezt olvastad?

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel, második alkalommal is megrendezésre kerül a Belvedere Meridionale Műhely Hétvége, idén a Doktoranduszok Országos
Támogasson minket