Válogatás a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál történelmi programjaiból

Szeptember 28-án 12:00-kor kezdődik a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Millenárison tartott négynapos rendezvénysorozat 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit. A John Scalzit és Hollandiát díszvendégül látó fesztiválon a hagyományos könyvvásárt számos érdekes program kíséri. Ajánlócikkünkben a történelmi vonatkozásúak közül válogatunk.

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál első napja – szeptember 28. (csütörtök)

18.00-tól a Holland Díszvendégstandon (Millenáris B épület): A holland gyermekvonat-akció a két világháború között. / The Dutch Children’s Train Operation Between the World Wars című kiállítás megnyitója. Felkért résztvevők: Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete, Arnon Grunberg író és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál második napja – szeptember 29. (péntek)

14.00 és 14.45 között a Votisky Zsuzsa teremben (Millenáris B épület galéria) mutatják be M. Madarász Anita Kulturális csatatér. Brit–magyar diplomáciatörténet, 1945–1970 című új könyvét Andreides Gábor közreműködésével a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szervezésében.

15.00 és 15.45 között a Votisky Zsuzsa teremben (Millenáris B épület galéria) A hódoltság oszmán forrásai címmel tartanak pódiumbeszélgetést. Szereplők: Demeter Gábor (HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet), Sz. Simon Éva (Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) és Pánya István (Katona István Múzeum, Kecskemét).

16.00 és 16.45 között a Votisky Zsuzsa teremben (Millenáris B épület galéria) mutatják be Székely Miklós Schools and museums of modern design in Transylvania around 1900 című könyvét a szerző közreműködésével, aki Sisa Józseffel (HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Művészettörténeti Intézet) fog beszélgetni.

17.00 és 17.45 között a Votisky Zsuzsa teremben (Millenáris B épület galéria) a Történeti idő és jelenlét Kalotaszegen. Fejezetek egy emblematikus néprajzi táj jelképpé válásának történeti, társadalmi folyamatairól című kötet szerzői, Balogh Balázs és Fülemile Ágnes (HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet) beszélgetnek Ablonczy Balázzsal (HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet).

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál harmadik napja – szeptember 30. (szombat)

10.00 és 10.50 között a Hollandia Díszvendégstand / Szabó Magda teremben (B1) tartják A gyermekvonat-akció és holland–magyar családtörténetek című eseményt. Közreműködik Emy Koopman, Maarten Aalders, Németh Gábor, Perényi Roland és Réthelyi Orsolya.

13.00 és 13.50 között a Hollandia Díszvendégstandnál (B1) tartják Maarten J. Aalders Holland–magyar protestáns kapcsolatok a két világháború között című könyvének bemutatóját a szerző, Réthelyi Orsolya és Galsi Árpád részvételével a Kálvin Kiadó szervezésében.

13.00 és 13.45 között az Európa Pont Társalgóban mutatják be Jonathan Freedland A szabadulóművész – Az ember, aki megszökött Auschwitzból, és beszélt róla a világnak című könyvét. A pódiumbeszélgetés szereplői Radnai Péter, Pécsi Tibor és a kötet fordítója, Torma Péter. Felolvas Hegedűs D. Géza. Az Athenaeum Kiadó és Élet Menete Alapítvány közös rendezvénye.

16.00 és 16.45 között az Európa Pont Előadóteremben mutatják be Csiffáry Gabriella Akiktől más lett a világ – Magyar találmányok, felfedezések és újítások című könyvét. A szerzővel Marton Éva beszélget.

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál negyedik napja – október 1. (vasárnap)

15.00 és 15.45 között az Európa Pont Társalgóban Magyarország és a kolonializmus címmel Csaplár-Degovics Krisztián (HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet), Sántha István (HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Néprajztudományi Intézet) és Kőszegi Margit (Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar) beszélgetnek Bíró László (HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet) moderálásával.

16.00 és 16.45 között a Supka Géza teremben (Millenáris D épület galéria) Ami a Bibliából kimaradt. A korai keresztyénség apokrif iratai címmel Pecsuk Ottó, Németh Áron, D. Szebik Imre és Hubai Péter beszélgetnek a Magyar Bibliatársulat szervezésében.

*

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, ide kattintva.

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket