Washington és az eke szarva – Cincinnatus és az amerikai Society of Cincinnati

Oszd meg másokkal is:

TheHistoryGeek

A Macskafogó rajongóinak minden bizonnyal, de biztosan másoknak is ismerősen csenghet Cincinnatus római patrícius neve. Kiről van is szó valójában? Vajon milyen legendák övezik? Mi köze lehet Cincinnati városához és egy amerikai közéleti társasághoz?

Cincinnatust felkérik, hogy szolgálja Rómát dictatorként. Juan Antonio Ribera festménye. Forrás: Wikimedia Commons

Lucius Quinctius Cincinnatus Kr. e. 519-ben, római arisztokrata család sarjaként, nem sokkal a Római Királyság bukása előtt születhetett. Mint patrícius közéleti szerepet vállalt, s erősen ellenezte, hogy a plebejusok, a nép nagyját adó szegény rétegek jogait kiterjesszék. Ez egész családjára jellemző volt. Fia, Caeso, részt is vett egy plebejusok jogait támogató csoportosulás szétverésében, melyért később meggyilkolták.

Maga Cincinnatus rövid ideig töltött be consuli tisztséget – az életét vesztő Publius Valerius Poplicola helyét vette át az év hátrelévő részére – majd visszavonult Rómától nem messze található gazdaságába, és földművelésbe kezdett. A legendárium szerint, amikor Kr. e. 458-ban aequi törzs harcosai a római haderőt egy csatában bekerítették, s így a városnak vezetőre lett szüksége, a Szenátus Cincinnatust választotta diktátorrá, hogy a helyzetet megoldja. Az ekkor elvonultan élő patríciust szó szerint az eke szarva mellől hívták vissza, s ő örömmel vállalta kötelességet: tógát öltött, Rómába ment, legyőzte az aequi törzs harcosait, megmentette a bekerített rómaiakat, majd lemondott hatalmáról, mindössze 13 nap diktátorság után. Ezt követően még egy alkalommal, Kr. e. 439-ben visszahívták Rómába: ekkor a plebejusok lázadását kellett szétvernie.

Cincinnatus szobra Cincinnatiben. Forrás: Wikimedia Commons

Tevékenysége a 18. században újfent érdeklődés tárgyává tette: a köz szolgálatában végzett önzetlen munka példaértékű alakjaként tekintettek rá. Az Egyesült Államokban George Washingtont hasonlították hozzá sokan, mint az embert, aki önként mondott le a Kontinentális Hadsereg vezetéséről a függetlenségi háború végeztével, ráadásul még azzal is önmegtartóztatást gyakorolt, hogy két elnöki ciklust követően nem indult újra a választáson – később ez szolgált példaként a 22. alkotmánykiegészítés számára, amikor két terminusban limitálták az elnök maximális hivatali idejét.

Cincinnati látképe. Forrás: Wikimedia Commons

Azonban nemcsak Washingtont „ihlette” meg Cincinnatus önzetlen szolgálata. A függetlenségi háború utolsó hónapjaiban 1783. május 13-án tisztek egy csoportja Henry Knox és Friedrich Wilhelm von Steuben tábornokok vezetésével létrehozta a Cincinnatus Társaságot (Society of the Cincinnati). A név onnan eredt, hogy a legenda szerint Cincinnatus is a köz érdekeit az egyéné elé helyezte. A társaság zászlajára tűzte, hogy megőrizze és támogassa megmaradásában az amerikai függetlenségi háború történetét és eredményeit. Ennek megfelelően a társaság tagjai csak a Kontinentális Hadsereg tisztjei, vagy azok közvetlen, férfi leszármazottjai lehettek – ez a mai napig így van. A társaság tevékenységének köszönhetően alapították 1788-ben Cincinnati városát, a város nevét is Cincinnatus után kapta, annak angolos átírásával. A társaság egyébként a mai napig működik, saját, a függetlenségi háborút feldolgozó műveket gyűjtő könyvtárral és kutatói támogató rendszerrel rendelkezik, s 1989 óta a függetlenségi háború történetét feldolgozó, annak jobb megértését segítő műveket is díjazza.

Lengyel Ádám

*

A témát kiegészítő videó megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

 

 

Ezt olvastad?

Urbán Aladár 1952-ben fejezte be a tanulmányait az ELTE Bölcsésztudományi Karán, ahol ezt követően oktatóként és kutatóként tevékenykedett. Az Újkori
Támogasson minket