Nándorfehérvár két híres ostroma – az elBeszélő vendége Cseh Valentin

Oszd meg másokkal is:

TheHistoryGeek

1456. július 22-én ért véget Nándorfehérvár ostroma, amelynek során a Szilágyi Mihály és Hunyadi János vezette hadaknak sikerült megtartani az erősséget II. Mehmet szultán oszmán csapataival szemben. A 65 évvel később, 1521. június 25-én kezdődött ostrom során azonban már az oszmán erők kezére került a végvár. A két ostrom kapcsán beszélgettünk Cseh Valentinnel az elBeszélő 33. adásában.

Cseh Valentin 1848/49-es szabadságharc alatt használt honvéd egyenruhában.

Cseh Valentinnel már korábban is közöltünk interjút, azonban így is feltettük neki a szokásos kérdést, hogy miként került a történészi pályára. Erre válaszul elmondta, hogy középiskolában elkezdte érdekelni a történelem, s ezért ment végül a Pécsi Tudományegyetem történelem szakára mindenféle elvárások nélkül. Mindig is a had- és a politikatörténet érdekelte, s így ebbe az irányba is indult. Mivel a Magyar Olajipari Múzeumban helyezkedett el, így a doktori kutatása is magyar olajipar elleni légitámadásokkal foglalkozott. A második világháború mellett viszont mindig is érdekelte az Oszmán Birodalom, illetve az oszmán–magyar háború története.

A Nándorfehérvár elleni ostromok kapcsán Cseh Valentin kiemelte, hogy az Oszmán Birodalommal szemben a nyugati hatalmak nem szándékoztak közvetlen fellépni, s a két híres ostromban közös emellett, hogy a Magyar Királyságot belső problémák, politikai válságok sújtották. Kiemelte, hogy végvárat már 1440-ben is megostromolták az oszmán csapatok II. Murád szultán vezetésével, s a Magyar Királyságot akkor is belső, politikai gondok sújtották. Szintén kiemelte érdekességként, hogy az 1456-os ostrom során a vár majdnem elesett, mégis sikerült megvédeni, míg 1521-ben a védelem jobb helyzetből indulhatott, végül Nándorfehérvár mégis elesett, s erre hatással volt az is, hogy az ország nehezebb bel- és külpolitikai helyzetben volt. A két ostrom összehasonlítása során Cseh Valentin rámutatott arra is, hogy az 1456-os hadjárat, illetve az ostrom során is elkövettek az oszmánok olyan stratégiai hibákat, melyek Hunyadi és a várvédők számára hozzájárultak a kedvező eredményhez.

Wagner Sándor: Dugovics Titusz önfeláldozása. Budapest, Szépművészeti Múzeum. Forrás: Wikipedia
Wagner Sándor: Dugovics Titusz önfeláldozása. Budapest, Szépművészeti Múzeum. Forrás: Wikipedia

Az adás későbbi részében még szóba került az ostromok emlékezete, s hogy az 1526-os mohácsi vereség elhomályosította az 1521-es vereség jelentőségét, holott, Cseh Valentin szerint, a vár eleste közvetlenül hozzájárult az 1526-os vereséghez és az azt követő eseményekhez.

Lengyel Ádám

A teljes beszélgetés további érdekességekkel megtekinthető, meghallgatható az alábbi linkeken:

Ezt olvastad?

Magyar–szerb kapcsolatok a kora újkorban 1456–1791 címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendezett 2023. november 9-én a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet és
Támogasson minket