Francia fölény – 5+1 film, amit még idén láthatunk

Bár 2023-ban történelmi filmek tekintetében túl vagyunk már néhány nagy durranáson, de tartogatnak még a mozik és a streaming szolgáltatók megtekintésre érdemes alkotásokat. A premierek ütemezése úgy hozta, hogy kivételezett helyzetbe kerülnek a francia történelem iránt rajongók.

A célpont – Mozipremier: augusztus 31.

Még a hónap végén kerül a hazai mozikba egy igaz történeten alapuló német–francia thriller. Caroline Michel-Aguirre oknyomozó újságíró 2019-es könyvét vitte vászonra Jean-Paul Salomé. A történet főszereplője Maureen Kearney az Areva atomenergetikai vállalat szakszervezetének tagja, aki egy összeesküvést leplezett le. A titkos üzlet az állami Electrité de France és egy kínai energetikai vállalat között köttetett, amely értelmében nukleáris technológiát kapott Kína, valamint több ezer francia munkahely került veszélybe. Miután nyilvánosságra lépett, Kearney névtelen fenyegetéseket kapott és 2012-ben erőszakos támadás érte saját otthonában. A film egy nyomozás története, amely azt göngyölíti fel, kinek volt indítéka elhallgattatni Maureent.

 

Tapie, a csodaember – Netflixpremier: szeptember 13.

A hét részes minisorozat a 2021 őszén elhunyt Bernard Tapie fiktív életrajzi története, amely bemutatja azt az utat, hogy vált egy Spanyolországból bevándorolt, munkás származású apa végletekig ambiciózus fiából a francia közélet egyik legvitatottabb személyisége. Tapie „az 1980-as években a társadalmi érvényesülés modelljének számított, mielőtt sorozatos korrupciós ügyek fűződtek a nevéhez. Ismert volt színészként és énekesként, politikusként, tévés műsorvezetőként, az Olympique de Marseille labdarúgócsapat elnökeként és laptulajdonosként is. Élete üzletének tekintette az Adidas sportszergyártó cég felvásárlását az 1990-es években, majd továbbadását, amely miatt végül évekig tartó jogi vitába keveredett a francia állammal.” (Forrás: origo.hu)

 

Jeanne du Barry – A szerető. Mozipremier: október 12.

A 18. századi francia udvar és az uralkodók kegyenceinek történetei nem egy filmet ihlettek már. A Johnny Depp által alakított XV. Lajos figyelmét könnyen felkelti a társadalmi ranglétrán intelligenciája és vonzereje által emelkedő Jeanne. A kurtizán voltát egy ideig ügyesen titkoló nő az udvari társadalom tagjainak rosszallása ellenére hamar a búskomor király örömforrásává vált. Jeanne du Barry XV. Lajos francia király utolsó hivatalos szeretője később grófné lett és a francia forradalom idején végezték ki.

 

A három testőr: D’Artagnan – Mozipremier: október 26.

A francia–német–spanyol–belga kosztümös kalandfilm Alexandre Dumas A három testőr című regénye alapján, Matthieu Delaporte és Alexandre de La Patellière forgatókönyve nyomán készült.  Egy filmes blogoldal úgy foglalta össze az alkotást: ”nyugdíjas muskétások egy spagettiwesternben”. Felmerülhet a kérdés, hogy a számos filmes adaptációt megélt regény, hogyan és miért lehet aktuális 2023-ban, illetve mit lehet hozzátenni a korábban annyiszor elmesélt történethez. A vívójelenetekre olimpiai bajnokok készítették fel a regényben megírt karakterekhez képest mindenképpen túlkoros szereplőket, azonban nem sikerült izgalmas mellékszálat továbbgondolni a cselekményből, helyette számolni kell azzal, hogy „új, regényidegen motívumokat erőltettek a sztoriba”. (Forrás: moviecops.hu)

 

A láthatatlan fény – Netflixpremier: november 2.

A négy részes minisorozat a nácik által megszállt Franciaországban játszódik. Alapjául Anthony Doerr amerikai író All the Light We Cannot See című, 2014-ben megjelent regénye szolgált. Marie-Laure LeBlanc, a vak francia lány nagybátyja házában keres menedéket, miután a náci Németország elfoglalja Párizst. Werner Pfennig, a rádiótechnikában jártas német fiú a fronton próbálja átvészelni a háborús pusztítást. A nem lineáris elbeszélésben párhuzamosan bontakozik ki a két történet, miközben olyan etikai kérdések kerülnek feldolgozásra, mint a kapzsiság vagy az áldozathozatal, illetve a szerző tudomány és természet iránti rajongása tükröződik a háború természetet pusztító arcának bemutatásában.

 

Napóleon – Mozipremier: november 23.

Ridley Scott – David Scarpa forgatókönyve nyomán – nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy személyes hangvétellel mutassa be Bonaparte Napóleon fiatalságát és gyors útját a császárságig, valamint feleségével és igaz szerelmével, Josephine-nel való szenvedélyes, függőséget okozó kapcsolatát. Napóleont nem kisebb színész formálja meg, mint Joaquin Phoenix, aki már a rendező Gladiátor című filmjében is császárt játszott.

Árvai Tünde

Borítókép képeinek forrása: mafab. hu, port.hu, imdb.com

Ezt olvastad?

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek fölmentése, avagy az esztergomi szék megüresedésének dátuma a vonatkozó irodalomban nem egységes. Bizonyos szerzők azt
Támogasson minket