Mosolyogva hagyott minket – 100 éve született Walter Matthau

Éppen ma száz éve, 1920. október 1-jén látta meg a napvilágot Walter Matthau. Az amerikai komédiás, számos kultikus vígjátéknak volt szereplője. Ki ne ismerné az Amerikai fogócska (1968), vagy éppen a Dennis, a komisz (1993) című filmeket. Vajon az ő nője volt-e zöldebb, vagy a szomszéd Jack Lemmoné?

Matthau 1968-ban (Forrás: gettyimages.com)

 „A Lower East Side-i nyomorból indult (hároméves korában apja elhagyta családját), de már hétévesen Shakespeare-t olvasott. Volt pénztáros a jiddis színházban, rádiósként harcolt a légierőnél a nácik ellen, volt erdész, boksz és kosárlabdaedző, színpadi jellemszínész, amíg végül az a morgós, ronda vénember lett elementáris vígjátékok tucatjaiban, akit az egész földkerekség imádott: Walter Matthau.”– így írtak róla idén nyáron, halálának 20. évfordulóján.

Walter John Matthow New Yorkban látta meg a napvilágot, emigráns zsidó szülők gyermekeként. Édesanyja Litvániából, édesapja Ukrajnából érkezett. Amikor elkezdett színészkedni a New York-i Zsidó Színházban (New York Yiddish Theater), akkor határozta el, hogy megváltoztatja nevének betűzését. A második világháború alatt az Amerikai Egyesült Államok Légierejénél teljesített szolgálatot, rádiósként. Leszerelése után beiratkozott Erwin Piscator német rendező színiiskolájába, ahol olyan társakkal tanult együtt, mint Rod Steiger vagy Tony Curtis.

Furcsa pár (Forrás: port.hu)

28 éves volt, amikor megkapta első komoly szerepét, egy aggastyán püspököt alakított Rex Harrison partnereként (Anne Of The Thousand Days). A színház örök szerelme maradt, 1962-ben és 1965-ben is megkapta a szakma legmagasabb elismerését, a Tony-díjat a Lövés a sötétben, illetve a Furcsa pár című darabokban nyújtott alakításért. Negatív karakterként tűnt fel először a filmvásznon, a Kentucky vadász című westernben (1955). 1957-ben Elia Kazan adott neki szerepet az Egy arc a tömegben című munkájában. 1960-ban kipróbálta magát rendezőként, de a Gengsztertörténet nem aratott átütő sikert.

Hello Dolly! (forrás: imdb.com)

A szakma leginkább az 1960-as évektől kezdte számon tartani. Olyan filmekben láthatták akkor, mint az Amerikai fogócska (1963) és a Bombabiztos (1964). Majd 1966-ban szerepet kapott a Sógorom, a zugügyvéd című komédiában, és ezért az alakításáért nyomban elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Ebben a filmben szerepelt először együtt Jack Lemmonnal. Elválaszthatatlanná váltak, egy idő után kettőjüket külön-külön már el sem tudta képzelni a közönség. A korábban már színpadon sikerre vitt Furcsa pár című vígjáték mindkettejük számára meghozta a világsikert (két elvált férfi közös albérleti kalandjait mesélte el fergeteges humorral). Matthau az évtized végén A kaktusz virága (Ingrid Bergman oldalán) és a Helló Dolly! (Barbra Streisand partnereként) című filmekben nyújtott emlékezetes alakítást.

Sógorom, a zugügyvéd (1966) (Forrás: imdb.com)

Nem csupán egy Oscar-díjjal, hanem két Oscar-jelöléssel (Csakazértis nagypapa/Kocher nagypapa – Jack Lemmon egyetlen rendezése, Napsugár fiúk), Golden Globe (Napsugár fiúk) és Bafta-díjjal (Charley Varrick) ismerték el szakmai teljesítményét.

Valójában legtöbb filmjét kultikusnak nevezhetjük, azonban a kilencvenes évek hajnalán forgatott A szomszéd nője mindig zöldebb (1993), valamint a Még zöldebb a szomszéd nője (1995) című alkotások tekinthetők életművének legemlékezetesebb darabjainak. A második epizódban Lemmon mellett Sofia Loren volt partnere. Lemmon és Matthau összesen 10 filmben játszott együtt. Közös munkásságuk talán leghíresebb filmje mégis az A szomszéd nője mindig zöldebb (1993) című film lett, ahol a két címszereplő – folyamatos és tökélyre vitt civódásával és egymás folytonos bosszantásával – végleg beírta magát a filmtörténelembe. Még abban az évben a Dennis, a komisz című családi film Wilson bácsija ikonná tette. 1994-ben Albert Einsteint alakította az I.Q. – A szerelem relatívban.

 Még zöldebb a szomszéd nője (1995) (Forrás: imdb.com)

Utolsó filmje a Női vonalak volt, amelyben Meg Ryan, Lisa Kudrow és Diane Keaton haldokló apját játszotta. Egészsége valóban megromlott, tüdőgyulladások és szívroham után daganatot távolítottak el szervezetéből. 2000. július 1-jén szívinfarktus következtében halt meg Santa Monicában, utolsó napjait Billy Wilder rendező-barátjával töltötte egy kaliforniai kórházi szobában.

Einsteinként (Forrás: imdb.com)

10 érdekesség a 100 éve elhunyt Walter Matthauról

  1. Soha nem lehetett tudni róla, mikor tréfál, sokakkal elhitette, hogy eredeti neve Matuschanskayasky volt, ami nem csak az amerikaiak számára volt kimondhatatlan.
  2. A Csakazértis nagypapa című vígjátékban egy a saját koránál 25 évvel idősebb személyt kellett megformálnia.
  3. Matthau megrögzött szerencsejátékos volt, saját bevallása szerint több, mint ötmillió dollárt költött fogadásokra. 
  4. 1982 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát.
  5. 190 cm magasságával szó szerint kimagasló egyéniség volt.
  6. 38 évesen elvált az első feleségétől, akitől két gyermeke született, David 1953-ban és Jenny. Egy évvel később elvette Carol Grace Saroyant, akitől egy fia is született. A második házassága 41 éven át, a haláláig tartott, és azt mondják, nagyon boldog volt.
  7. “Furcsa humora volt, nyers és őszinte, néha talán durvának hatott, de nem lehetett nem szeretni.” – nyilatkozta róla Meg Ryan.
  8. Szeretett Mozartot hallgatni és Scrabble-t játszani.
  9. Matthau a Hello Dolly forgatásán állítólag olyan heves utálatot érzett partnernője iránt, hogy nem volt hajlandó a közelében tartózkodni, hacsak a forgatókönyv kifejezetten ezt nem kívánta. Az volt a véleménye Streisandról, hogy “lepkefingnyi tehetség sincs benne“. 
  10. A Sógorom, a zugügyvéd forgatása alatt Matthaunak szívinfarktusa volt, így hetekre leállt a munka, hogy megvárták, amíg meggyógyul. Ez a magyarázata annak is, hogy egyes jelenetekben soványabbnak látszik, Matthau ugyanis 13 kilogrammot fogyott a betegsége miatt.

Ezt olvastad?

A budai várban sétálgatva az egyik épület falán emléktáblára lehetünk figyelmesek, amelynek felirata a következő: „Ebben az épületben dolgozott Angelo