Elindult a Ratio Podcast

Június 14-én indult az ELTE Művelődéstörténeti Doktori Program doktoranduszainak új podcastje, a Ratio Podcast. Ezt mutatják be a készítők, Kollár János Miklós és Teszáry Miklós a következőkben.

Doktoranduszként több esetben is szembesültünk azzal, hogy a kutatásaikat végző PhD hallgatók bizony nehéz helyzetben vannak akkor, amikor olyan a 21. század kihívásainak megfelelő platformokat keresnek, ahol eredményeiket nem csak a szűken vett szakma számára, de a mindennapok emberének is el akarják mesélni. Mindemellett pedig azt is látni kell, hogy a mai felgyorsult világban a történelem iránt érdeklődőknek nincsen ideje a legújabb szakirodalmat olvasni. Természetesen számos nívós ismeretterjesztő lap áll az érdeklődők rendelkezésre, ugyanakkor mi úgy gondoljuk, hogy reggelente munkába menet, sportolás, vagy a házimunka végzése közben, talán egy szakmailag színvonalas, nem mindennapi témákat boncolgató podcast-sorozat lehet a legkényelmesebb választás.

Azonban ismerni, feltárni, leírni egy adott kutatás, vagy disszertáció eredményeit meglehetősen más, mint előadni azt. Podcast sorozatunk első évada során, mi a mikrofon mindkét oldalán kipróbáltuk magunkat, s valóban azt tapasztaltuk, hogy előadni, tanítani, közérthetően megszólítani másokat nehezebb feladat, mint azt az ember gondolná. Ezt nekünk, fiatal kutatóknak is tanulnunk kell, ez a képeség nem feltétlen veleszületett tehetség.

Emiatt döntöttünk amellett, hogy érdemes lenne elindítanunk egy olyan podcast-sorozatot, ahol már doktorvárományos, illetve kutatásaik derekán járó doktorandusz hallgatók közérthetően mesélnének témájukról. Így egyszerre tudunk „haladni a korral”, azaz ki tudjuk szolgálni a történelemre „éhes” mindennapok emberét (nem mindennapi témákkal), miközben gyakorló felületet biztosítunk a doktori disszertációikat még „farigcsáló” történészek, kutatók számára.

A mikrofon túloldalán ülő fiatal történészek mögött még nincsen több évtizedes tapasztalat, se több tucat konferencia és több száz letanított óra. Mi is tanulunk, miközben szeretnénk egy kicsit tanítani. Az első évad nyolc epizódból fog állni, melynek során elsőként hazánk történetével foglalkozó doktoranduszok vállalták, hogy bemutatják kutatási témáikat, 45-60 perces időkeretben. A feltételek megteremtéséhez nyújtott segítségért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az ELTE BTK HÖK csapatának, akik támogatták ötletünket. És természetesen köszönjük barátainknak, kollégáinknak, akik kipróbáltak valami újat, és eljöttek velünk beszélgetni. Mindenekelőtt pedig előre köszönjük nektek, kedves hallgatók, akik megtiszteltek majd bizalmatokkal, és meghallgatják a Ratio Podcast adásait.

Az első epizód során a magyarországi fajvédők két világháború közötti tevékenységéről, fontosabb tetteiről, és „alkonyukról” beszélünk Pócs Nándorral:

Kollár János Miklós – Teszáry Miklós

Ezt olvastad?

Írásunkban Gulag-túlélők történeteit mutatjuk be, különösen letartóztatásukat és elhurcolásukat kiemelve. Az elmúlt években 23 Gulag-túlélő családjával készítettünk interjút az ország
Támogasson minket