Régi nemesi lak a köz szolgálatában – Beszámoló a III. Kutyfalvi Kastélynapról

2022. szeptember 17-én immár harmadik alkalommal rendezte meg az AntePortum, valamint a Pro Castellum Degenfeld Egyesület a Kutyfalvi Kastélynapot a Maros megyei Degenfeld-kastélyban. Az érdeklődőket ezúttal is színes és változatos kulturális programok várták, minden korosztály megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő tevékenységeket.

A III. Kutyfalvi Kastélynap plakátja

A rendezvény ünnepélyes megnyitóval kezdődött délelőtt 10 órakor, majd több teremben párhuzamosan futó programokon vehettek részt az érdeklődő látogatók. A szimmetrikus alaprajzú kastély termei idén is a Degenfeld-Schonburg család rokonságáról kapták neveiket, így a két legnagyobb – a Degenfeld és a Schonburg – termek mellett volt például a Teleki, a Tisza, a Csáky vagy a Károlyi családról elnevezett terem, de olyan szokatlanabb nevet viselő helyiségekben is szerveztek programokat, mint például az Adelmann vagy a Salm terem.

A nagyteremben, az úgynevezett Degenfeld teremben kaptak helyet az előadások.  Itt elsőként a kastély tulajdonosai, Degenfeld-Schonburg Péter és – online formában – Degenfeld-Schonburg Zsuzsanna mutatkozott be a Kik vagyunk mi és mit szeretnénk? A Degenfeld család és a kutyfalvi kastély napjainkban című előadás keretén belül. A beszélgetésből személyesebb szempontok alapján tudhattuk meg, hogy a Németországban élő tulajdonosok számára mit jelent a kutyfalvi kastély és mik a terveik a műemléképülettel.

A Gróf Degenfeld-Schonburg emlékdíj átadása

Ezután következett a Gróf Degenfeld-Schonburg emlékdíj átadása. Az újonnan alapított díjat a gróf Degenfeld-Schonburg család, valamint a Pro Castellum Degenfeld Egyesület vezetősége a kutyfalvi Degenfeld-kastélyért végzett kiemelkedő és magas színvonalú munkáért ítéli oda. 2022-ben Brendus Réka és Kovács Zsuzsanna vehette át az emlékdíjat. A díjátadót követően Török Máté, MMA-ösztöndíjas fotós (a Misztrál Együttes alapító tagja) Fénykék című cianotípia-kiállításának megnyitójára került sor. A fotókiállítást Szekeres-Ugron Villő művészettörténész nyitotta meg.

Szekeres-Ugron Villő, a III. Kutyfalvi Kastélynap programfelelőse és az AntePortum Egyesület alelnöke

A délutáni program első előadását Gergelyné Tőkés Erzsébet, a kolozsvári Házsongárd Alapítvány elnöke tartotta. Nemesi sírok és kripták a házsongárdi temetően című bemutatójában az előadó számos érdekességgel szolgált Kolozsvár neves temetője sírjainak és kriptáinak viszontagságos sorsával és jelenlegi állapotával kapcsolatban. A folytatásban Ress Zoltán, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főelőadója Kossuth Lajos aggoroszlánjai. A ’48-as veterángondozás a Honvédmenházzal címmel tartott előadást. A történész számos kevéssé ismert, de annál érdekesebb adatot ismertetett a ’48-as honvédek későbbi sorsával kapcsolatban. Emellett illusztrálta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, illetve a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény októberben nyíló közös kiállításának témáját és hangulatát is.

Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke

Az előadásokat követően klasszikus zenei műsorra került sor Lokodi Kinga és Bordos Nagy Csilla előadásában. A koncerten négykezes Bach-, Dvořak- és Brahms-darabokat játszottak a művésznők. A zenei betétet követő első előadást Kálnoky Mátyás, a sepsikőröspataki Kálnoky Alapítvány munkatársa tartotta meg Erdély bűvkörében. Károly király értékmegőrző tevékenysége Erdélyben címmel. Az előadás érdekességét az jelentette, hogy Mátyás a gróf Kálnoky család tagjaként többször is találkozott Károly királlyal, akit walesi hercegként többször látott vendégül családja Erdélyben, így személyes tapasztalatai alapján mesélhetett a jelenlegi brit uralkodó erdélyi tevékenységeiről. A nap utolsó előadását Kálmán Attila történész tartotta, akinek A Pekryektől a Degenfeldekig. A kutyfalvi kastély tulajdonosai a 18. században című előadásából a kutyfalvi kastély és birtok kora újkori történetét ismerhették meg a résztvevők.

Kálnoky Mátyás (Kálnoky Alapítvány)

Az előadások után a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány által kiadott Friss hangok a perifériáról című esszékötet bemutatójára került sor. A kötet érdekessége, hogy a benne szereplő írásokban határon túli magyar fiatalok fogalmazták meg érzéseiket és gondolataikat a trianoni békediktátum életükre gyakorolt hatásairól. A könyvbemutató-beszélgetést Szekeres-Ugron Villő vezette, aki a könyv erdélyi szerzői közül két fiatallal, Mezey Kinga Noémivel és Kelemen Rékával beszélgetett. Az előadás során mindkét meghívott felolvasott egy-egy általuk kiragadott, pozitív szemléletű szemelvényt saját írásaikból.

A II. Rákóczi Ferenc Alapítvány Friss hangok a perifériáról című esszékötetének bemutatója – közreműködött Kelemen Réka és Mezei Kinga Noémi

A nagyterem előadásai mellett a kastélynap látogatói számtalan kísérőprogramon is részt vehettek. Volt például magyar és román nyelven vezetett kastélytúra, a könyvtárteremben pedig egész nap dokumentum- és játékfilmeket vetítettek a szervezők. Mindezeken túl több kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. A kastély pincéjében például a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet Barabás Miklós pályaképe című kiállítását szemlélhették meg a résztvevők, amelyet Szebeni Zsuzsa színháztörténész nyitott meg.

Ress Zoltán (HM HIM)

A Tisza teremben egy Ugron Gyöngyi népviselet-gyűjteményéből válogatott kiállítás kapott helyet, a Teleki teremben pedig Qua pia fata címmel egy, a gróf Degenfeld-Schonburg család, valamint a kastély történetét bemutató kiállítást tekinthettek meg a nézők. A Somsitch teremben a Vigasz veresekben és imában című kiállítás Petrőczy Kata Szidónia, az egyik első magyar költő életét és munkásságát mutatta be, aki – a település egyik birtokosaként – Kutyfalván írta meg végrendeletét. A Csáky és Gerliczy termekben nemesi családok címereit lehetett megtekinteni, míg a Károlyi és István termekben, illetve a kastély folyosóin kastélytörténeti fotókiállítások kaptak helyet.

A népviselet-gyűjtemény

A szervezők az ifjabb generációkra is gondoltak: a kastélynap alatt társasjátéktér, szabadulószoba, valamint chill zone is üzemelt, a gyermekeket pedig az EduKastély interaktív játékai és kézműves programok várták. Aki elég merész volt, akár pénztárcát is nemezelhetett. Az egész napos kulturális programot moldvai táncház zárta a Degenfeld teremben, ahol a legkitartóbbak az Öves Együttessel és Molnár Rozáliával tanulhattak moldvai körtáncokat.

A közönség (egy része)

Noha a kastélynapot az időjárás nem kényeztette el (a rendezvényt megelőző napokban és a program alatt is szinte végig esett az eső), a kastélyba ellátogatók remekül szórakoztak és kedvükre válogattak a változatos programok közül. A III. Kutyfalvi Kastélynap egy kifejezetten jó hangulatú, családbarát kulturális rendezvénynek bizonyult, tele érdekesebbnél érdekesebb programokkal.

Ezt olvastad?

A tavalyi év nyarán jelent meg Tóth Ferenc, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézete kutatójának új könyve (Huszárok, határok, családok.
Támogasson minket