Vallások, nőtörténet és etnológia – beszélgetés Frauhammer Krisztinával

Frauhammer Krisztina a SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék tudományos munkatársa, a Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma önkéntese. Akkor ismerkedtem meg vele, amikor ugyanezen a tanszéken tanított, elsősorban női írással, alfabetizációval kapcsolatos kurzusok keretében. Utána kollégák lettünk (egészen pontosan szobatársak az említett tanszéken), és beleláttam szerteágazó tevékenységébe: oktatás, kutatás, terepmunkák szervezése, kiállítások rendezése, tudomány-népszerűsítés, karitatív munkák. Lengyel Ádám szerkesztő kollégámmal ezekről a témákról beszélgettünk vele, illetve arról, hogy miért fontos a történelem ismerete a jelen megértéséhez?

Frauhammer Krisztina 2013-2019 között az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport munkatársa volt (Gyöngyössy Orsolyával és Povedák Kingával együtt, akikkel az Újkor.hu korábban szintén készített interjút). Jelenleg az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramban elnyert projektjén dolgozik, melynek címe Nők, szerepek és praxisok a 19-20. század vallási kultúrájában Magyarországon. Doktori disszertációjának témája (melyet 2009-ben védett meg) a magyar kegyhelyek vendégkönyveinek összehasonlító elemzése volt, amelyből Írásba foglalt vágyak és imák. Magyar kegyhelyek vendégkönyveinek összehasonlító elemzése címmel 2012-ben jelent meg kötet.

 

A beszélgetést itt tudják megtekinteni:

 

Apjok Vivien

Ezt olvastad?

2024. május 16-án rendezték meg a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete szervezésében a Nemzetképek: Magyarok románokról, románok magyarokról a 19.
Támogasson minket