Glossza – a Bölcsészettudományi Kutatóközpont új podcast-sorozata

Elindult a Glossza, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) tudományos ismeretterjesztő podcast-sorozata. Az adásokban a BTK kutatói a történelem, a régészet, a filozófia, az irodalom, a művészettörténet, a zene és a néprajz világát tárják fel. A műsor célja a tudományos eredmények közérthető elmesélése és elhelyezése a minket körülvevő világban. Az első epizódban Hodosán Róza és Mitrovits Miklós beszélget a lengyel–magyar ellenzékiség történetéről.

A Glossza a múlt folyamatai és a hétköznapi tapasztalatok közötti kapcsolódási pontokat keresi, új megvilágításba helyezve mindazt a tudást, amelyeket a korábbi generációk hagytak ránk. A szerkesztők, Bódi Lóránt, Huhák Heléna és Szilágyi Adrienn a tudomány és a kultúra különböző területeiről hívnak beszélgetőtársakat, akik más-más perspektívából tekintenek rá egy adott témára. A podcast azokra a kérdésre is keresi a válaszokat, hogy hol van a bölcsészettudomány helye a 21. században, és milyen tudást, tapasztalatot kínál a ma embere számára.

Az első adás apropóját Mitrovits Miklós, a BTK Történettudományi Intézet munkatársának nemrég megjelent Tiltott kapcsolat. A magyar–lengyel ellenzéki együttműködés, 1976–1989 című könyve adta. A történész Hodosán Róza szociológussal, a demokratikus ellenzék egykori tagjával a hetvenes, nyolcvanas évek magyar és lengyel rendszerellenes erőiről, az ellenzéki szerepvállalás lehetőségeiről, illetve kockázatairól beszélgetett. Szóba került többek között az is, hogy milyen titkos kiadványokat szállított nejlonzacskóba csomagolva a Báthory Express.

A Glossza első, Tiltott kapcsolat: a lengyel–magyar ellenzékiség történetéről Hodosán Rózával és Mitrovits Miklóssal című adása meghallgatható Spotify-on, és Soundcloudon.

További információ a Glossza Instagram és Facebook oldalán.

A cikk a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az Újkor.hu együttműködésének keretében jött létre.

Ezt olvastad?

Fejérdy András a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese, az Egyháztörténeti osztály tudományos főmunkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense.