A történelemtanítás digitális bibliográfiája

A történelemtanítás digitális bibliográfiája az Újkor.hu égisze alatt készülő legújabb segédlet, amely a leendő és a gyakorló történelemtanárokat egyaránt célozza. (Korábban publikáltuk az Érettségi feladatok és megoldások gyűjteménye, valamint a Gyakorlatok a Történelmi atlasz középiskolásoknak c. kiadványhoz munkafüzetet.) Az összeállítás célja, hogy megkönnyítse a szemináriumi- és szakdolgozatok, portfóliók és kutatások megszületését. Mint azt az alcím mutatja – Dinamikusan bővülő válogatás a történelemtanításhoz kapcsolódó írásokból – ennek érdekében lehetőleg teljességre törekszünk, de mivel újabb és újabb írások születnek, valamint önkéntes alapon dolgozunk, alighanem hosszú idő lesz, mire ezt egyáltalán megközelítjük…

Úgy tapasztaltuk, hogy rengeteg gondolatébresztő, inspiráló és hasznos írás (szakcikk, ismeretterjesztő mű, elméleti munka stb.) születik, amelyek azonban nem vagy csak korlátozottan kerülnek be a szakmai diskurzus körforgásába. Bízunk benne, hogy ezen is segít a segédlet, hiszen lehetőség esetén közvetlen linkek mutatnak a szövegekre.

Hasonló cél, hogy mintát adjunk a szakszerű tudományos apparátusok (lábjegyzetek, hivatkozások, bibliográfiák) összeállításához, s megkönnyítsük e téren a szerzők feladatát, hiszen a felsorolásból könnyen kimásolható egy-egy tétel. Ezzel elsősorban a tanárképzésben tanulókat szeretnénk segíteni.

Terveink szerint a vállalkozás ezúttal is közösségi összefogásból fog épülni, az első eredményt most – amolyan ösztönzésként is – közzé tesszük. Látható, az elmúlt hónapokban jelentős alapot teremtettünk, a további csatlakozókon, elhivatott tanárszakos hallgatókon, pedagógusokon múlik, hogy milyen ütemben bővül, illetve hasznosul a irodalomjegyzék. Az összeállítás lényegében szakmai tevékenységhez kapcsolódó dokumentum, a tanárképzés végén és pedagógusminősítési eljárás során írandó portfólió értékes és egyedi elemévé válhat.

A lent megosztott dokumentumhoz bárki fűzhet megjegyzést (pl. változtatási javaslatot). Ez a legegyszerűbb módja a bővítésnek, hiszen a megfelelő helyen lehet jelezni, ha valami még hiányzik, és ezt így minden esetben szerkesztő ellenőrzi, egységesíti. Aki több értékes hozzájárulással gyarapítja az összeállítást, az felkerül a bibliográfia összeállításán dolgozók névsorába is.

A történelemtanítás digitális bibliográfiája ide kattintva érhető el.

Szerkesztőként ezúton is köszönöm mindazoknak, akik támogatták az elképzelés megvalósulását! Közülük is ki kell emelni azokat, akik maguk is bővítették az összeállítást!

 

Kérdéseiket, megjegyzéseiket a dokumentumban vagy a feketebalint28@gmail.com címre várjuk!

 

Fekete Bálint

Ezt olvastad?

2023. március 31-én A szabadság gyermekei címmel immár hetedik alkalommal rendezték meg Szegeden a nagy hagyományokkal bíró Regionális Honismereti –
Támogasson minket