Feladatgyűjtemény a történelematlasz használatához

2018 őszétől kezdve a történelemérettségin az érvényes jogszabályok szerint kizárólag a Történelmi atlasz középiskolásoknak című kiadványt használhatják a diákok. Mivel ez a történelematlasz jóval kevesebb explicit információt tartalmaz, mint a korábbi kiadványok, ezért alighanem alaposabb felkészültség kell ahhoz, hogy a kötet valóban segítse a tanulókat. Ezen megfontolások miatt olyan gyakorlatokat állítottunk össze, amelyek kifejezetten az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) kiadásában megjelent atlasz használatához nyújtanak segítséget.

Fontos megjegyezni, hogy a feladatgyűjtemény – jelen sorok szerzőjének szerkesztésében – közösségi összefogásból született meg. Reméljük, hogy a feladatokat beküldő pedagógusok példáját többen követik majd, és ki-ki a saját bevált feladatával gyarapítja a gyűjteményt.

Ha Ön is megosztaná saját készítésű feladatát, hibát talál vagy szakmai megjegyzése van, írjon a feketebalint28@gmail.com címre!

A feladatokat az alábbi bontásban közöljük:

I. rész: Az atlasz szerkezete

II. rész: A jelkulcsok és a térképjelek értelmezése

III. rész: Az atlasz térképeivel megoldható feladatok

IV. rész: Térképes házi feladatok

V. rész: A kötelező kronológiai és topográfiai tartalmak a 2012-es kerettantervben

VI. rész: A kötelező kronológiai és topográfiai tartalmak a 2020-as kerettantervben

A feladatgyűjtemény ezen a linken érhető el. (A feladatgyűjtemény a jövőben várhatóan tovább bővül, alakul. A jelenlegi verzió a 2020/v1 jelzésű.)

A feladatgyűjteményhez tartozó megoldókulcs ezen a linken érhető el.

Bízunk benne, hogy az összeállítás – akárcsak az Érettségi feladatok és megoldások gyűjteménye (2005–2016) és a Szöveges források a történelem tanításához – hasznára válik majd mind a tanároknak, mind a vizsgázóknak.

Szeretném ezúton is kifejezni köszönetemet azoknak, akik kreativitásukkal, energiájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az ötlet megvalósuljon!

Fekete Bálint

Ezt olvastad?

2024. február 27-én a Magyar Nemzeti Múzeumban mutatták be a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet Magyarország történeti atlasza 1526–1711 és A
Támogasson minket