Kutatók Éjszakája 2021 programajánló

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Idén is megrendezik a Kutatók Éjszakáját, amelyen szerkesztőségünk több tagja is részt vesz. Lesz olyan, aki előadást tart, de olyan is, aki csak érdeklődőként hallgat meg egy-egy előadást. A szeptember 24-ei rendezvényre készülve összeállítottunk olvasóink részére egy szubjektív programajánlót, amelyet alább olvashatnak. Az egyes programokról bővebb információ érhető el a szövegben található linkekre kattintva.

Amiben részt veszünk a Kutatók Éjszakája eseményei közül…

Árvai Tünde, a Mozgókép rovat szerkesztője divattörténeti barangolásra hívja az érdeklődőket. Az előadás során „bemutatjuk, hogy a női test változó megítélése, a nők munkába állása, az új szabadidős elfoglaltságok megjelenése, valamint az orvostudomány fejlődése miként forradalmasították a női divatot a 20. század első felében.” Emellett a résztvevők korabeli divatlapokba is belelapozhatnak, illetve papírbabákat öltöztethetnek az adott kor- és napszaknak megfelelő ruhába.

Árvai Tünde előadásának borítóképe

Az Aktuális rovat szerkesztője, Lengyel Ádám online előadás keretében mutatja be, hogy a számítógépes játékok világa hogyan merít a történelemből. Az előadásból kiderül, mi a közös az 1930-as, 1940-es évek náci uralmában és a 2030-as évek idegen megszállásában.

… és amiket ajánlunk közülük

Milyen volt a kapcsolat a Szentszék és a Magyar Népköztársaság között? Milyen hatást gyakorolt ezekre a kapcsolatokra XXIII. János pápa és a II. Vatikáni Zsinat? Többek közt ezekre a kérdésekre kaphat választ, aki ellátogat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, ahol Hatos Pál tart előadást a témában!

A Szegedi Történészhallgatók Egyesülete ismét szeretettel vár mindenkit 16 órától egészen este 22 óráig történelmi társasjátékos rendezvényére. Az eseményen komolyabb stratégiai és hadijátékoktól a könnyedebb, történelmi tematikájú társasokig sok érdekes, a szervezők által fejlesztett játékot próbálhatnak ki az érdeklődők!

Szintén a hadijátékok kerülnek fókuszba a Közszolgálati Egyetemen 16 óra 15 perckor, ugyanis Katonás játékok, játékos katonák címmel tart előadást Harangi-Tóth Zoltán őrnagy arról, hogy miként is használhatók ezek a játékok a felsőoktatásban.

A Pécsi Tudományegyetemen izgalmas előadásokkal találkozhatnak az érdeklődők a Kutatók Éjszakájának keretében. 17 órai kezdettel Bebesi György beszél arról, milyen szerepet játszottak az orosz cári csapatok a szabadságharc leverésében, míg ezzel párhuzamosan Komjáti Diána az ikonokról, és azok kulturális jelentőségéről tart előadást.

Budapesten 17 órától az MTA–OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport keretében működő Fragmenta Codicum Műhely, valamint a 19. századi Könyv- és Sajtótörténeti Műhely tagjai mutatják be azokat az izgalmas, érdekes töredékeket, amelyekkel munkájuk során találkoznak. Az előadások után a töredékek meg is tekinthetők.

Forrás: kutatokejszakaja.hu

Két turnusban, 16 óra 30 perces, illetve 17 óra 30 perces kezdettel épülettörténeti barangolást rendez a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium. Az érdeklődők bejárhatják az 1904-ben Petz Samu által tervezett épületet, és bepillantást nyerhetnek az intézmény archívumának érdekességeibe is.

A vikingek iránt érdeklődők számára kínál remek lehetőséget a Debreceni Egyetemen Katona Csete előadása, ahol az érdekes információk és a mítoszrombolás mellett nyereményjáték és „viking sakk” is várja a látogatókat 18 órai kezdettel.

Mivel foglalkozik a néprajzos? Az biztos, hogy „nem rajzol népeket”, de „nem csak népművészettel foglalkozik”.  Aki szeretné a fenti kérdésre megkapni a választ, annak érdemes ellátogatnia a Szegedi Tudományegyetem Néprajz Tanszékének programjára, ahol 18 órától várják az érdeklődőket színes tematikájú előadásokkal.

Az SZTE Néprajz Tanszék programjának plakátja. Forrás: https://www.facebook.com/events/287932766002035

A szegedieket, illetve az erre az alkalomra a városba látogatókat érdekes programokkal várja az MNL Csongrád-Csanád Megyei Levéltára: 18 órától több turnusban a levéltár életével és történelemmel kapcsolatos társasjátékokat próbálhatnak ki az érdeklődők, illetve szintén 18 órától kezdődően a levéltár munkatársainak rövid előadásait hallgathatják a látogatok különböző erőszakos történelmi eseményekről Buda 1541-es ostromától egészen a 20. századi perek furcsaságaiig.

Este negyed 7-től az érdeklődők izgalmas magyar életutakat ismerhetnek meg a francia idegenlégióból Pécsett Bene Krisztián és Palócz Márk előadásában, majd ugyanezen a helyszínen 19 óra 15 perctől Varga Bence mutatja be Ausztrália és Új-Zéland európai szerepvállalását az első világháborúból.

Napjaink egyik legaktuálisabb kérdése a környezetvédelem, azonban igen ritkán esik szó arról, vajon mit tesz a katolikus egyház ezen a téren? Ebben enged bepillantást az érdeklődők számára Ujházi Lóránd előadása!

Természetesen a Kutatók Éjszakája ennél jóval bővebb programkínálattal várja az érdeklődőket. Érdemes ellátogatni a rendezvény honlapjára!

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket