Mintatételek a szóbeli történelemérettségihez

A szóbeli történelemérettségi minden évben több tízezer diáknak jelent kihívást, ugyanakkor sokaknak a javítás reményét is. Éppen ezért fontos, hogy mind a felkészülésben, mind a felkészítésben legyen mód próbafeleletekre, gyakorlásra. Az Újkor.hu hagyományait folytatva ezúttal ehhez kínálunk alakítható segédletet.

A Mintatételek a szóbeli történelemérettségihez közreadásával tovább bővítjük a tanárok lehetőségeit, hiszen elsősorban az Oktatási Hivatal oldalán nyilvános 3-3 közép- és emelt szintű mintatétel mellé kínálunk újabbakat.

Hangsúlyoznunk kell, hogy az összeállítás egyelőre nem teljes, terveink szerint a későbbiekben emelt szintű tételekkel és pontozási útmutatókkal egészül ki. Bár az idei, különleges vizsgaszezonban keveseket érint a szóbeli, de így is elérkezettnek láttuk az időt, hogy útjára indítsuk a gyűjteményt.

Mint korábbi segédleteink – az Érettségi feladatok és megoldások gyűjteménye (2005–2016), az Érettségi feladatok és megoldások történelemből angol nyelven,  a Gyakorlatok a történelematlasz használatához és a Szöveges források a történelem tanításához, valamint a Feladatlapok az Újkor.hu cikkeihez, illetve A történelemtanítás digitális bibliográfiája –, úgy a jelenlegi is önkéntes munkából, közösségi összefogásból valósult meg. Ezúton is köszönöm kollégáimnak, hogy elküldték anyagaikat!

Bízunk benne, hogy szándékunknak megfelelően a diákok és a tanárok számára is hasznos anyagot nyújtunk most át.

A mintatételek gyűjteménye letölthető innen.

A középszintű szóbeli érettségi tematikához készült sablon letölthető innen.

A középszintű szóbeli érettségi pontozásához készült sablon letölthető innen. 

 

Fekete Bálint

szerkesztő

Ezt olvastad?

2022 február 18-án, immáron kilencedik alkalommal rendezték meg az Evangélikus Iskolák Történelemtanárainak Konferenciáját, amelynek a hagyományokhoz híven a helyszínt az
Támogasson minket