Új, tizenötezer nevet tartalmazó adatbázis a trianoni menekültekről

Az MTA Lendület Trianon 100 Kutatócsoport a Noran Libro kiadóval és a Trianoni árvák című könyv szerzőjével, Dékány Istvánnal együttműködésben online elérhetővé tette azt a menekültekről szóló adatbázist, ami a kötet DVD-mellékleteként jelent meg eredetileg. Az 1918 és 1928 között Magyarországra érkezők neveit, korábbi lakóhelyüket, foglalkozásukat és Magyarországra érkezésük helyét is kereshető formában a nagyközönség elé táró adatbázis több mint 15 ezer családfő adatait tartalmazza.

Kép forrása: Az MTA Lendület Trianon 100 Kutatócsoport honlapja

Az adatbázis alapját a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött MÁV-iratanyagban található listák, egyéb levéltári dokumentumok és a helyi sajtó, a menekültek érkezését 1920-1921-ben dokumentáló Erdélyi Hírek című lap képezi. A hivatalos statisztikák szerint mintegy 350 ezer fő érkezett Magyarországra menekültként, akiknek csaknem 60%-a Erdélyből és Kelet-Magyarországról települt át a megmaradt területre. A most közölt adatbázisban az első érkezőt 1918 elején regisztrálták, az utolsót 1928-ban. A keresőablakba nemcsak neveket, névtöredékeket, hanem foglalkozásokat is be lehet írni, illetve a keresési kritériumokat rendezni lehet a fejlécben található piros nyilakkal. Csoportosítani lehet továbbá a távozás és az érkezés helye szerint is az egyéneket. Az adatbázis itt érhető el, további részletek itt olvashatóak, az adatbázisról készült rövid ismertető film pedig itt tekinthető meg:

Az MTA Lendület Trianon 100 Kutatócsoport munkája kapcsán több cikkünk született már. A teljesség igénye nélkül további olvasásra ajánljuk:

Lendületet vesz a Trianon-kutatás – interjú Ablonczy Balázzsal

A Tanácsköztársaság és a párizsi békekonferencia

Tisza István halála és az 1918-as összeomlás

Budapesttől Versailles-ig – A magyar békedelegáció naplója

ÚTON – Az MTA BTK „Lendület” Trianon 100 Kutatócsoport konferencia-felhívása

Megkezdte munkáját a Trianon 100 kutatócsoport

Az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlása 1918 őszén

Egy iskolai szakkör minikutatása: fókuszban Trianon és a holokauszt emlékezete

Lehet-e újat mondani Trianonról?

Trianon arcai

A Könyvfesztivál történészszemmel

Külpolitika és közgondolkozás – interjú Zeidler Miklóssal

Szőts Zoltán Oszkár

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket