Game Studies – videojátékokról szakszerűen | Az elBeszélő podcast vendége Jancsovics Klaudia

Számítógépes játékok és tudományos kutatás? Ez biztosan valami rossz vicc – vetődhet fel még ma is sokakban a kérdés, holott a játékkutatásnak, valamint a játékoknak a (történelem)oktatásban betöltött szerepének vizsgálata ma már egyre népszerűbb szerte a világon. Az egyik magyarországi úttörővel beszélgettünk erről és  még sok minden másról a TheHistoryGeek YouTube-csatorna és az Újkor.hu közös beszélgetős portréműsora, az elBeszélő legújabb adásában vendégünkkel, Jancsovics Klaudiával. A kérdezők Lengyel Ádám és Maróti Zsolt voltak.

A beszélgetés első része hagyományainknak megfelelően az interjúalany indulásáról szólt. Jancsovics Klaudia eredetileg magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész volt, majd onnan vezetett kalandos útja interjúnk fő témájához – jelenleg ugyanis doktorjelölt és a game studies-szal (játékkutatással) foglalkozik. Beszélgettünk arról, hogy mikor kezdték érdekelni a játékok és miként találkozott először a game studies-szal.

Jancsovics Klaudia

Nagyon izgalmas volt annak a kérdésnek a feszegetése, hogy miként lehet egy számítógépes játékot szakmai szemmel, tudományos kritériumok szerint elemezni. Beszélgettünk a videojátékok hazai kezdeteiről, s sok olyan szóba került, melynek neve ismerősen csenghet majd a kilencvenes-kétezres évek rajongóinak éppúgy, mint az elmúlt majdnem másfél évtized gamereinek.

Arról is szó esett a beszélgetés során, hogy a játékok mennyire használhatók a történelmi múlt megértésére és megértetésére, illetve milyen külföldi és hazai módszerek vannak arra, hogy azok osztálytermekben, tanulócsoportban is a nevelés és az oktatás szolgálatára lehessenek.

Mindeközben persze színt vallottunk arról is, hogy kinek melyek voltak a meghatározó számítógépes játékai – így akár egyfajta játéktörténeti ajánlóként is felfogható ez a különleges podcast adásunk.

Maróti Zsolt Viktor

A teljes adás megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

 

Ha felkeltette érdeklődésed a téma, érdemes csatlakozni a Game Studies Hungary csoporthoz!

Ezt olvastad?

Ha videojátékok kapcsán szóba kerül a történelem, legtöbben a második világháború által ihletett játékokra asszociálnak. Ez nem véletlen, hiszen a
Támogasson minket