Öt ingyenesen megtekinthető dokumentumfilm az 1956-os forradalom és szabadságharcról

Október 23-án országszerte az 1956. őszi eseményekre emlékezünk. A korábbi években ebből az alkalomból közöltünk portálunkon cikkgyűjteményt az 1956-os forradalom és szabadságharcról, ajánlottunk könyveket, filmeket, továbbá módszertani ötleteket is kínáltunk iskolai feldolgozásra. Ezúttal öt olyan dokumentumfilmet válogattunk össze – és ágyaztunk cikkünkbe –, amelyek ingyenesen és legálisan megtekinthetők online formában.

1. 1956, Szabadságharc és megtorlás

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának rövidfilmje 2016-ban készült a Nyomot Hagytak | Évszázadok – Személyiségek – Aláírások című kiállításhoz. A tárlat az intézmény eredeti iratainak segítségével mutatta be az aláírás hitelesítő szerepét, továbbá azokat a kiemelkedő eseményeket és személyiségeket, amelyek és akik jelentős hatással voltak az ország történelmére, kultúrájára és fejlődésére a 14. század közepétől egészen a 20. század végéig. A kiállítás virtuálisan ide, illetve a Németh László Sándor kurátorral készült interjúnk ide kattintva érhető el. A filmet itt lehet megtekinteni:

 

2. 1956 – Az elfelejtett forradalom

A Fórum Kisebbségkutató Intézet 2018-ban bemutatott egyórás filmje azt foglalja össze, hogy mi történt 1956 októberében és novemberében Csehszlovákiában. A Felvidék.ma beszámolója a film ősbemutatójáról ide kattintva olvasható el, illetve maga a film itt tekinthető meg:

 

3. Az első lövés (bővített)

Az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz körülményeinek feltárására indított kutatás eredményeit is felhasználva 2017-ben készült el Az első lövés című dokumentumfilm. Az alkotást 2021-ben felújították, kiegészítették az első megjelenés óta talált fotókkal, archív anyagokkal, a szemtanúkkal készített további interjúrészletekkel, valamint az újabb adatoknak megfelelő pontosításokkal. Az Országház Filmműhely és az Igen Média közös filmje itt tekinthető meg:

 

4. Ordass Lajos második püspöksége (1956–1958)

Az október 23-i forradalom eredményeként 1956-ban az evangélikus egyházban nagy változások kezdődtek el. A korábban fegyházbüntetést szenvedett, de a forradalom előtti hetekben rehabilitált Ordass Lajos visszatérhetett püspöki hivatalába. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény filmje ezt a folyamatot mutatja be az Ordass Lajos naplóit sajtó alá rendező Isó Gergely szakértésével. Az Újkor.hu vele készült korábbi interjúja ide kattintva érhető el, és a film itt nézhető meg:

 

5. Megtorlás a Viharsarokban

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága támogatásával készült filmet 2017-ben mutatták be, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy részleteiben tárgyalja az 1956 utáni megtorlás eseményeit Magyarország délkeleti szegletében. A Nemzeti Emlékezet Bizottságának messze nem ez az egyetlen 1956-os forradalom és szabadságharcról szóló anyaga. Érdemes megnéznünk a Kommunista hatalombirtokosok – 1956 adatbázist és a forradalom leverését követő perek adatbázisát is. A Megtorlás a Viharsarokban című film itt tekinthető meg:

 

Szőts Zoltán Oszkár

Borítókép: Harckocsik 1956-ban a budapesti József körúton, a József utca és a Baross utca közötti szakaszon. Forrás: Fortepan / Marics Zoltán

Ezt olvastad?

Az idén 80 éves, Széchenyi-díjas történész, M. Kiss Sándor életművének esszenciáját veheti kezébe az érdeklődő olvasó a Szembesülés című kötettel.
Támogasson minket