Adattár a történelem tanításához

Oszd meg másokkal is:

Oktatás

A közoktatást szabályozó, 2020-ban megújult Nemzeti alaptanterv és az ezt részletező kerettantervek több változást hoztak. (A jogszabályok tartalmáról és fogadtatásáról például itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt írtunk.) A történelemtanítást több tartalmi újdonság, illetve hangsúlyeltolódás jellemzi, amit lekövet az is, hogy módosult a kötelezően elsajátítandó ún. lexikák (fogalmak, személyek, kronológia, topográfia) köre. Mivel a közép- és emelt szintű érettségin ezeket pontosan kell ismerni, helyesen leírni, összeállítottunk egy segédletet, amely mind a diákok, mind a tanárok számára megkönnyítheti a tanulási-tanítási folyamatot.

Az elmúlt években több összeállítással, jó gyakorlatok megosztásával segítettük a történelemtanárok munkáját. A diákok felkészítését a Feladatlapok az Újkor.hu cikkeihez, az Érettségi feladatok és megoldások gyűjteménye (2005–2016), az  Érettségi feladatok és megoldások történelemből angol nyelven, az  Érettségi feladatok és megoldások történelemből német nyelven, a Szöveges források a történelem tanításához, a Mintatételek a szóbeli történelemérettségihez és a Gyakorlatok a történelematlasz használatához című összeállításokkal támogatjuk, az egyetemi hallgatók és szakmódszertannal foglalkozó kutatók számára pedig A történelemtanítás digitális bibliográfiája című gyűjteményt szerkesztjük. Eddigi projektjeink közösségi munkával jöttek létre, tartalmaink ingyen hozzáférhetők, alakíthatók. Ezúton is köszönöm minden kollégámnak a segítséget, támogatást!

Jelen gyűjteményünkkel ismét az általános- vagy középiskolai történelemtanároknak és a történelmet tanuló diákoknak szeretnénk kedvezni. Az adattár a 2020-tól érvényes kerettantervekben szereplő kötelező lexikákat tartalmazza, és akárcsak korábban, most is szerkeszthető, alakítható formában adjuk közre. Fontos, hogy alapvetően a középiskolai kerettantervre építettünk, de aláhúzva azok az elemek szerepelnek, amelyek általános iskolában is szükségesek már.

Hangsúlyoznunk kell, hogy a most közölt verzió nem tekinthető véglegesnek, folyamatosan dolgozunk az adattáron (javítjuk, bővítjük stb.), azaz érdemes lesz időnként újra visszatérni oldalunkra. A munka első fázisában a 9. évfolyam követelményeire koncentráltunk, ezt ajánljuk használatra, de már a többi évfolyamra vonatkozó anyagon is dolgozunk. (Ha kérdésük, megjegyzésük, javaslatuk van, jelezzék a feketebalint28@gmail.com címen!)

Bízunk benne, hogy szándékunknak megfelelően a diákok és a tanárok számára is hasznos anyagot nyújtunk most át.

Az Adattár összeállításáért köszönet illeti Pintér Patrikot és Maróti Zsolt Viktort!

Az Adattár a történelem tanításához című segédlet letölthető innen.

 

 

Fekete Bálint

az Újkor.hu szerkesztője

Ezt olvastad?

Huszonöt éve, 1999. április 20-án két diák, Eric Harris és Dylan Klebold 13 iskolatársát megölte, további 24-üket pedig megsebesítette, amikor
Támogasson minket