Az Újkor.hu hatodik születésnapja a koronavírus-járvány évében

2014. július 13-án az utolsókat simítottuk az Újkor.hun a másnapi elindulás előtt. Telnek az évek, de még mindig itt vagyunk. Hála szerkesztőinknek, szerzőinknek és legfőképpen olvasóinknak megértük hatodik születésnapunkat. Arról, ahogy az első öt évünket láttam, tavaly nyáron már írtam egy cikket, majd szilveszterkor beszámoltam 2019 második félévéről is, így mostani írásomban főleg utóbbi fél évünket fogom értékelni.

2020 első hónapjai

A 2020-as év a korábbiakhoz hasonlóan ígéretesen indult. Sikerült fenntartanunk korábbi együttműködéseinket (a Magyar Nemzeti Levéltárral, a Nemzeti Emlékezet Bizottságával, a Bölcsészettudományi Kutatóközponttal, a Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoporttal, az I. Tóth Zoltán Körrel, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetével, a Kossuth Kiadóval és a Honismereti Szövetséggel), sikerült év elején újakat kötni (az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziummal tartalmi jelleggel, az Országos Széchényi Könyvtárral az Újkor.hu archiválására vonatkozóan), régi kollégáink (Szőts-Rajkó Kinga főszerkesztő-helyettes; Maróti Zsolt Viktor, a Beszámoló rovat vezetője; az Aktuális és Naptár rovatok vezetője, Sujtó Attila; a Lapozó rovat vezetője, Novák Ádám; a Magyar történelem rovat vezetője, Fóris Ákos; az Oktatás rovat vezetője, Fekete Bálint; a Mozgókép rovat vezetője, Árvai Tünde; Katona Csaba tudományos szerkesztő; a Portré rovat régi-új vezetője és a portál főszerkesztője, én, azaz Szőts Zoltán Oszkár, illetve rendszeres és kevésbé rendszeres szerzőink, akiket helyhiány miatt nem sorolok fel, de mindannyiuknak nagyon hálás vagyok) töretlen lelkesedéssel dolgoztak tovább, valamint Világtörténelem rovatunk új vezetője, Hevő Péter tökéletesen beilleszkedett a csapatba. Ha az egész eddigi 2020-as évet nézzük (azaz január 1-től július 13-ig), akkor összesen 245 cikk látott napvilágot portálunkon.

A koronavírus árnyékában

A márciusban meghirdetett koronavírus-járvány miatti vészhelyzetre nekünk is reagálni kellett. Jelen állás szerint egyikünk sem fertőződött meg, s főállású munkahelyeink – az Újkor.hu továbbra is önkéntes alapon üzemel – nagyrészt lehetővé tették számunkra az otthoni munkavégzést. A többiek nevében nem akarok nyilatkozni arról, hogy ezt miként élték meg, de saját főállású munkahelyem, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala nagykönyvbe illő profizmussal oldotta meg a kérdést. Portálunk önkéntes jellegéből fakadóan a szerkesztőség tagjai eleve online dolgoznak és tartják a kapcsolatot, tehát a napi munkán nem sokat változtatott a helyzet, a tartalmaink azonban szükségképpen változtak. Nem lehetett rendezvényeket tartani, így szokásos konferencia-, kiállítás- és könyvbemutató-beszámolóink elmaradtak, Naptár rovatunkba nem tudtunk eseményt feltölteni, és szokásos hét eleji rendezvény-ajánló cikkünk sem jelenhetett meg. Igyekeztünk azonban új tartalmakkal segíteni a digitális oktatást, és olyan online elérhető történelmi oldalakra, adatbázisokra felhívni olvasóink figyelmét, amelyekkel hasznosan tölthették el a karantén idejét. E változások főként Beszámoló, Aktuális és Oktatás rovatunkat érintették (legfontosabb online életet segítő cikkeink jegyzékét lásd lejjebb). Mivel az interjúkészítés nehezebbé vált, a Portré rovat hangsúlya áttevődött az életrajzi cikkek közlésére. Úgy vettük észre, hogy ezek iránt legalább akkora az érdeklődés, mint az interjúk iránt, így igyekszünk továbbra is rendszeresen közölni ilyen tárgyú cikkeket, de megtartva az interjúk közlését is. Lapozó, Magyar történelem, Világtörténelem és Mozgókép rovatunk működésében nagy változást nem hozott a karantén ideje – ez talán azért lehet, mert ezek azok a rovatok, amelyek számára leginkább „hagyományos úton” készülnek a cikkek. Ha beszélhetünk pozitív hozadékról a járvány során, akkor mindenképpen annak számít az az együttműködési megállapodás, amely korábbi nem hivatalos kapcsolatunkat hivatalos szintre emelte a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézetével. A pécsi kollégáknak – és a koordinációt magára vállaló Fedeles Tamás professzor úrnak – köszönhetjük tavaszi-nyári járványtörténeti sorozatunkat, ami véleményem szerint nagyon fontos történészi hozzájárulás volt a világ aktuális problémáinak kezeléséhez (a cikkek listáját lásd lejjebb).

Spanyolnáthában szenvedő amerikai katonák egy kansasi kórházban. Forrás: Wikipedia

Karantén után

Már a korlátozások feloldása után újabb együttműködési megállapodást sikerült kötnünk, mégpedig a Magyar Hadtudományi Társaság Dél-Dunántúli Tagozatával, akiknek jóvoltából havi rendszerességgel közölhetünk majd hadtörténeti tárgyú írásokat. Hogy miként lesz tovább? Élénken figyeljük a világ és hazánk eseményeit, s nagyban függ majd jövőnk attól, hogy lesz-e a koronavírusnak második hulláma, és ha igen, akkor miként fog hatni a tudományos életre. Bízunk a legjobbakban, és reméljük, olvasóink érdeklődése a jövőben sem fog lankadni munkánk iránt.

Szőts Zoltán Oszkár

Digitális tartalomajánlóink (csak ideiek)

Maróti Zsolt Viktor: Múzeumi szörfözések – Kiállítások a világhálón

Sujtó Attila: 75 cikk a második világháborúról | Válogatás eddig megjelent írásainkból

Sujtó Attila: Mussolini, Hitler és 25 cikk, amit érdemes elolvasni róluk

Szőts Zoltán Oszkár: Több tízezer oldalnyi történelmi könyv vált ingyen elérhetővé partnereink honlapjain

Sujtó Attila: Elindult a POLHUNATION lengyel-magyar oktatási projekt

Sujtó Attila: Ingyenesen elérhető online tartalmak (nemcsak) történelemtanároknak

Fekete Bálint: A harmadik tanévünk – az Oktatás rovat összegzése és felhívása

Maróti Zsolt Viktor: Öt alkalmazás és számos módszertani ötlet távoktató történelemtanároknak

Szemethy Tamás: Applikációk történelemórán: a Zoom

Fekete Bálint: Szöveges források a történelem tanításához

D. Mohay Borbála: Emléknap, tematikus projekt távoktatásban

Maróti Zsolt Viktor: Új térképek a történelem tanulmányozásához

Feladatlapok az Újkor.hu cikkeihez

Érettségi feladatok és megoldások történelemből angol nyelven

Maróti Zsolt Viktor: Színezd újra! – Fénnyel írt történelemóra

Fekete Bálint: Történelemtanítás a digitális térben – Egy igényfelmérés halovány tanulságai

Fekete Bálint: Mintatételek a szóbeli történelemérettségihez

Balogh Ádám – Szőts Zoltán Oszkár: Háromszáz kerek történelmi évforduló 2020-ban

Az Újkor.hu és a PTE BTK TTI közös járványtörténeti sorozatának cikkei:

Fedeles TamásA fekete halál a 14. század közepén

Lindner Gyula: Egy túlélő följegyzései – Thuküdidész és az athéni járvány

Grüll Tibor: „Könyörögjenek a halandók jó orvosságért!” – Róma Antoninus-kori járványa

Fedeles TamásKígyóméreg, fahéj, arany – Középkori pestis elleni praktikák és csodaszerek

Czeferner DóraFlorence Nightingale és a modern nővéri hivatás kezdetei

Löffler Erzsébet: Az 1831-es kolerajárvány az Egri Főegyházmegyében

Madarász Fanni: A nagy londoni pestisjárvány (1665–1666)

Hornyák Árpád: A 20. század legnagyobb tömeggyilkosa: a spanyolnátha

Géra EleonóraA spanyolnátha Budapesten

Kruppa Tamás: Pestisjárvány és háború a 16. századi Magyarországon

Bene Krisztián: Kolerajárványok Franciaországban a 19. században

Ezt olvastad?

Újabb év ér véget éjfélkor, ami alkalmat nyújt arra, hogy évzáró cikkben összegezzem, mi minden történt az Újkor.hu szerkesztőségével 2020-ban,
Támogasson minket