ElBeszélő a Spotify-on

Jövő hét csütörtökön a harmincadik számozott epizódjához érkezik az elBeszélő podcast, az Újkor.hu és a TheHistoryGeek közös műsora. Az adások eddig videós formában voltak elérhetők a YouTube-on, azonban a következőkben már valódi podcast formában, hanganyagként is elérhető lesz minden epizód a megjelenéstől kezdve, s a korábbiakat is elérhetővé tettük. Ennek kapcsán tekintjük át az eddigi epizódok témáit, s megosztjuk a hozzájuk kapcsolódó linkeket is!

Az epizódokkal célunk, hogy történelmi témákról szolgáljunk hiteles és érdekes beszélgetésekkel, betekintést engedjünk az egyes témákkal foglalkozók karrierjébe, a kutatások hátterébe és a tudományos boszorkánykonyhába.

 

Eddigi beszélgetéseink:

Pilot-adás 1 | Vendég: Apjok Vivien

Az első, kísérleti adás vendége Apjok Vivien szerkesztőtársunk volt, akivel a sorozat történetének leghosszabb adását rögzítettük – azonban nem alaptalanul! Az adásban szóba került a néprajz, a tánckutatás és Makó is.

Pilot-adás 2 | Vendég: Gellérfi Gergő

A második, még mindig kísérleti adás vendége Gellérfi Gergő, az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék munkatársa volt. Vele a latin nyelv hasznossága és hasznosíthatósága mellett szóba került a konferneciaszervezés, a Forma-1 és a Star Wars is.

 

Az első epizód | Vendég: Szőts Zoltán Oszkár

Ettől az epizódtól kezdve hívtuk a műsort hivatalosan is elBeszélőnek, s első vendégnek az Újkor.hu főszerkesztőjét, Szőts Zoltán Oszkárt kértük. Sok érdekes téma került szóba a kutatástól és önmenedzsmenttől az Újkor.hu-ig.

Heavy metál és kultúrtörténet |Vendég: Fejes János

A második epizódra egy izgalmas témát szerettünk volna, és sikerült is. Az akkor épp New Yorkban tartózkodó Fejes János volt vendégünk, akivel a metálzene történetébe és a mitológiához való kapcsolatában mélyedtünk el egy kicsit jobban.

Régészeti gyorstalpaló | Vendég: Gergácz Rebeka

A harmadik epizódban a régészet rejtelmeibe nyújtottunk egy kis betekintést Gergácz Rebekával, a Föld, kaland, ilyesmi blog szerzőjével.

 

Levéltár és tanítás | Vendég: Bodor Tímea

A negyedik (számozott) epizód vendége Borod Tímea, a Csongrád-Csanád vármegyei Levéltár munkatársa volt, akivel levéltárpedagógiáról, játékosításról és a levéltári munkáról beszélgetett Csapó Fanni és Dávid Benjámin.

 

Ifjúságkutatás és generációk | Vendég: Fekete Mariann

Az ötödik epizód vendége Fekete Mariann szociológus volt, akivel generációkról és generációs különbségekről beszélgettünk.

 

Holokausztkutatás | Vendég: Klacsmann Borbála

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából Klacsmann Borbála holokausztkutatóval beszélgettünk, s az általános kutatási kérdések mellett olyan témák is szóba kerültek, mint Anna Frank vagy a holokauszt-perek.

Pillanatkép az elBeszélő 6. adásából. A vendég: Klacsmann Borbála, akivel a holokausztról beszélgettünk.

Meme-ek és a kommunizmus | Vendég: Rudisch Ferenc

A hetedik epizód vendége Rudisch Ferenc volt, akivel Dávid Benjámin és Mezey Bence beszélgettek meme-ekről – különösképp a történelmi témájúakról – és azok szerepéről.

 

Az 1848/49-es szabadságharc | Vendég: Hermann Róbert

A március 15-re készült epizód vendége a szabadságharc történetének legismertebb hazai kutatója, Hermann Róbert volt, akivel a szabadságharc történetéről, a Görgei-Kossuth ellentétről és a szabadságharccal kapcsolatban gyakran felmerülő „mi lett volna, ha” kérdésről is beszélgettünk.

Drámapedagógia és történelemoktatás | Vendég: Maróti Zsolt Viktor

Újabb szerkesztőtárs a vendégek közt: a vendég ezúttal az Oktatás és Lapozó rovatokat vezető Maróti Zsolt Viktor, akivel oktatásról, modern oktatási lehetőségekről és a tanári pályáról beszélgettünk.

Katonanők és szabadságharc | Vendég: Gulyás Adrienn

Újfent a szabadságharc a téma: ezúttal női szemszögből! Gulyás Adrienn-nel az 1848/49-es események során fegyvert fogó nőkről beszélgettünk.

 

Bölcsészet a 21. században | Vendég: Fellegi Zsófia és Palkó Gábor

A bölcsészettudományokra is hatással van az informatika és annak fejlődése. Fellegi Zsófiával és Palkó Gáborral a digitális bölcsészetről beszélgettünk.

 

Múzeumpedagógia és OpenHistory | Vendég: Bayer Árpád

Játékosítás és a múzeumok szerepe: ennek a két témának a kapcsolódásáról beszélgettünk Bayer Árpáddal, az OpenHistory alapítójával.

 

Elöltöltős lövészet | Vendég: Németh Balázs

Évadzáró epizód, amiben egy igen izgalmas téma, az elöltöltő fegyveres lövészet és kísérleti régészet lehetőségei kerültek a fókuszba!

Pszichológia és antikvitás | Vendég: Bán Katalin

A tizennegyedik epizód nemcsak egy új évad, de a hivatalos együttműködés kezdetét is jelentette. Az epizód vendége Bán Katalin volt, akivel antikvitásról és az antik auktorok műveiben megjelenő pszichés zavarok kutatásáról beszélgettünk.

 

Néprajz és metál | Vendég: Gyöngyössy Orsolya

Részben visszatértünk a metálzenéhez. Vendégünk Gyöngyössy Orsolya, akivel a néprajz mellett egy metálzenekar énekese is. Erről is beszélgetett vele Lengyel Ádám és Apjok Vivien.

 

Az ismeretterjesztés fontosságáról | Vendég: Kanyó Ferenc

A tizenhatodik adásban Kanyó Ferenccel beszélgettünk történelmi és régészeti mítoszrombolásról.

Útleírások | Vendég: Mihályi Dorottya

Mihályi Dorottyával inspirációról, kitartásról, francia nyelvről és az útleírások történeti forrásként való használatáról beszélgettünk.

 

Etnológia és vallások | Vendég: Frauhammer Krisztina

A valamivel hosszabb, mint egyórás epizódban igen sok dolgot érintettünk: szó esett a vallások modern szerepéről, valláskutatásról és nőtörténetről is.

 

Instagram és jó reklám | Vendég: Árvai Tünde, Tímár Csenge Mária és Németh Gergő

A tizenkilencedik egy különleges epizód, mivel az eddigi legtöbb vendéggel beszélgethettünk. Árvai Tünde kollégánk, illetve Tímár Csenge és Németh Gergő a Debreceni Egyetem Történeti Intézetének Instagram fiókja mögötti kulisszatitkokba avatták be a közönséget.

 

Komoly játékok | Vendég: Harangi-Tóth Zoltán őrnagy

A játék is lehet komoly! Harangi-Tóth Zoltán őrnaggyal az indokínai háborút érintő történeti kutatásai mellett a hadijátékokról és azok (felső)oktatási hasznosíthatóságáról beszélgettünk.

Hadijáték az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága Hadiakadémiáján. Forrás: Wikimedia Commons

Szabadságharc és filmművészet | Vendég: Pelyach István

Pelyach Istvánnal a szabadságharc történeti érdekességeiről, a nemzeti kérdésről, Damjanichról és az 1848/49-es események filmes adaptációról beszélgettünk.

 

Futball és maffia | Vendég: Andreides Gábor

Olaszország 20. századi történetében kulcsszerepe volt a maffiának és a futballnak. Többek közt ezekről a témákról beszélgettünk.

 

Légi háború Magyarország felett | Vendég: Oláh András Pál

Milyen volt a Magyarország felett zajlott légiháború a második világháború idején? Ebbe avatott be minket a témában kutató Oláh András Pál.

Megcsavarodott vasúti sín a szegedi pályaudvaron a bombázások után.

Széchenyi és a magyar nyelv | Vendég: Czinege Szilvia

Gróf Széchenyi István levelezésének online kritikai kiadásáról beszélgettünk és tudtunk meg sok érdekességet az ELKH munkatársától, Czinege Szilviától.

 

Filmekről történész szemmel | Vendég: Paár Ádám

Frissen megjelent könyvéről, a kosztümös és történelmi filmekről és azok történészként való elemzéséről beszélgettünk Paár Ádámmal.

 

Közélet és történelem | Vendég: Borbás Barna

A történelem gyakorlati hasznáról, az újságírói munkáról és a magyar labdarúgás és a Ferencvárosi Torna Club egyik kevésbé ismert fejezetéről beszélgettünk a Válasz Online újságírójával, Borbás Barnával.

 

Game Studies | Vendég: Jancsovics Klaudia

A huszonhetedik epizódban a videojátékokkal foglalkozó új bölcsészettudományi aldiszciplínáról és a videojátékok felhasználási lehetőségeiről beszélgettünk Jancsovics Klaudiával.

A neolatinista | Vendég: Kasza Péter

A huszonnyolcadik epizód vendége a nagydoktori fokozatát nemrég megszerző Kasza Péter volt, akivel Csapó Fanni és Mezey Bence arról beszélgetett, hogy milyen a történet- és az irodalomtudomány határterületén tevékenykedni.

 

Szeged bombázása | Vendég: Oláh András Pál

Az első visszatérő vendég: Oláh András Pállal ezúttal készülő új könyvéről és annak témájáról, a Szeged elleni második világháborús Szövetséges légicsapásokról bezélgettünk.

 

*

 

Reméljük a jövőben még számos izgalmas témával és emberrel ismertethetjük meg a közönséget beszélgetéseink során! Annyit elárulhatunk, hogy már további adások is előkészületben vannak. Június 6-án a normandiai partraszállás 80. évfordulója kapcsán vendégünk Kiss Gábor Ferenc lesz, de a közeljövőben mindenképpen szó lesz adásainkban vízjelekről és a Szovjetunió afganisztáni „kalandjáról” is!

Az adások ezentúl elérhetők lesznek a TheHistoryGeek YouTube csatornáján az alábbi lejátszási listában, illetve a Spotify-on is az alábbi linken keresztül!

Ezt olvastad?

1944. június 6-a reggelén amerikai–brit–kanadai csapatok szálltak partra Franciaországban, hogy újabb frontot nyitva megkezdődhessen Franciaország és Nyugat-Európa felszabadítása a náci
Támogasson minket